Home Főhírek Külföld Véletlenül kiszivárgott pár dolog egy titkos orosz fegyverről

Véletlenül kiszivárgott pár dolog egy titkos orosz fegyverről

Forrás: MTI

Két orosz tévé véletlenül képeket mutatott egy nukleáris töltettel ellátott titkos orosz torpedórendszerről, amelynek kifejlesztése még zajlik – közölte szerdán a Kreml, megerősítve a több orosz médiumban is megjelent információt.

orosz rakéták - rakéta kilővés

„Valóban, a kamerák megörökítettek bizonyos titkos adatokat, ami miatt a felvételeket később el kellett távolítani” a tévécsatornák honlapjairól” – magyarázta az újságíróknak Dmitrij Peszkov, az orosz államfő hivatalának szóvivője.

„Reméljük, hogy ez többet nem fordul elő” – fűzte hozzá.

Az NTV és a Pervij Kanal állami ellenőrzésű tévéadó kedden mutatta be azokat a képeket, amelyen egy orosz katonai vezető egy dokumentumot néz, rajta a Status-6-nak nevezett, új nukleáris töltetű torpedórendszer tervrajzaival és leírásával.

A tengeralattjáróról indítható torpedó, amelynek fejlesztését eddig titokban tartották, arra szolgálna, hogy „radioaktív szennyezéssel borítson be hatalmas térségeket, hosszú időszakra alkalmatlanná téve azokat mindenfajta katonai, mezőgazdasági vagy más gazdasági tevékenységre” – volt olvasható a felvételeken, amelyekről egyes bloggerek kinagyított fotókat tettek közzé bizonyos orosz online médiumok felületén.

A felvételeket, amelyek Vlagyimir Putyin elnök katonai vezetőkkel tartott hétfői szocsi találkozóján készültek, saját honlapjáról sietve eltávolította az érintett két tévécsatorna.

Putyin kedden egy másik, az orosz fegyveres erők fejlesztésével foglalkozó tanácskozáson kijelentette, hogy Oroszország olyan csapásmérő fegyverek kifejlesztésén és rendszerbe állításán dolgozik, amelyek képesek áthatolni bármilyen rakétavédelmi pajzson. Egyúttal ismét szemére vetette az Egyesült Államoknak, hogy globális rakétavédelmi rendszerének kiépítésével az orosz nukleáris erők semlegesítésére törekszik.

Szerdán egy újabb, hasonló értekezleten ugyanakkor azt mondta, Oroszország nem készül fegyverkezési versenybe bocsátkozni, hadiiparának azonban be kell hoznia azt, amit elmulasztott a Szovjetunió összeomlását követő évtizedekben.

Fotó:Google

Exit mobile version