Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Váratlanul nagyot nyert az ellenzék Törökországban az önkormányzati választásokon

Váratlanul nagyot nyert az ellenzék Törökországban az önkormányzati választásokon

0
Váratlanul nagyot nyert az ellenzék Törökországban az önkormányzati választásokon
1711988627 yggywa0vo md

A Köztársasági Néppárt nyerte el a legtöbb tisztséget a törökországi helyhatósági választásokon – közölte hétfőn a központi választási bizottság vezetője, bár a hivatalos végeredményeket még nem tették közzé.

Ahmet Yener szerint a CHP az előzetes eredmények szerint a 81 nagyvárosi polgármesteri tisztségből 35-öt tudott megszerezni.

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) ezzel 2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert polgármesteri poszttal.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 10 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

A kurdbarát DEM párt tíz polgármesteri helyet szerzett, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nyolcat, az iszlamista Yeniden Refah párt pedig kettőt – ismertette az adatokat Yener.

A választási részvétel alacsonyabb volt a korábbi helyi választásokon mérteknél, Yener szerint 78,1 és 80,7 százalék között mozgott. Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint 2019-ben a választók 84 százaléka adta le voksát.

„Nem értük el azt az eredményt, amelyet akartunk, illetve amelyben reménykedtünk”

– mondta még vasárnap késő este Erdogan támogatóihoz intézett beszédében Ankarában.

Kijelentette, hogy tiszteletben tartja a török nemzet döntését. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem „a vég”, hanem „egy fordulópont” az AKP számára annak érdekében, hogy azonosítsák és kijavítsák a hibákat. „Köszönhetően állampolgáraink észszerűségének, a török demokrácia ismételten megmutatta érettségét” – tette hozzá.

Az előzetes – még nem hivatalos eredmények – szerint, amelyeket az Anadolu ismertetett, a szavazatok csaknem teljes összesítése mellett Ekrem Imamoglu, a CHP jelöltje maradt Isztambul polgármestere a voksok mintegy 51 százalékának elnyerésével, kihívója, Murat Kurum (AKP) a szavazatok hozzávetőleg 40 százalékát kapta meg.

Az Anadolu szerint a fővárosban, Anakarában is a hivatalban lévő polgármester, Mansur Yavas (CHP) több mint húsz százalékponttal vezet AKP-s kihívója előtt.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 10 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Fotó: Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai központjánál a török helyhatósági választások napján.

Forrás

Hirmagazin.eu