Van elég gyógyszer és lesz megfelelő mennyiségű szájmaszk a patikákban – tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán elmondta: a köztestület pontos tájékoztatást küldött a gyógyszerészeknek arról, hogy mit kell mondaniuk a koronavírusról érdeklődő vásárlóknak, és mindenkit lebeszélnek arról, hogy felesleges készítményeket halmozzon fel.

Elsősorban informálódni igyekszenek a patikákba betérők a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról, és olykor külföldről hazatérők is akadtak köztük, akik afelől érdeklődtek, hogy milyen tünetek esetén kell arra számítaniuk, hogy betegek lesznek – mondta el az InfoRádióban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Érzékelik a feszültséget az embereken.

Ezzel kapcsolatban elmondta: egyrészt azok a gyógyszerek, amelyek egyáltalán szóba kerülhetnek egy esetleges betegség kezelése kapcsán, akkor alkalmazhatók, amikor már kórházba került a beteg, vagyis e szerek a közforgalmú patikákban nem érhetők el. Másrészt a lázas, meghűléses állapotok kezelésére szolgáló szerek bőségesen elérhetők a gyógyszertárakban még egy fokozottabb lakossági igény esetén is. Hozzátette:

A gyógyszertári dolgozóknak szakmai és etikai kötelessége is, hogy lebeszéljék, ha valaki a koronavírussal kapcsolatban fölösleges dolgokat vagy fölösleges mennyiségben akar különféle dolgokat vásárolni.

Ami a szájmaszkokat illeti, az elmúlt hetekben egyeztettek az operatív törzzsel és felvették a kapcsolatot a maszkokat gyártó büntetés-végrehajtási intézetekkel, és így találtak olyan megoldást, amelynek révén már elkezdték feltölteni a gyógyszertári készleteket, és ez folytatódni fog a jövő héten. „Azt még nem tudom, ez mekkora igényt fog tudni kielégíteni, de bízom benne, hogy ezen túl, nagykereskedők közreműködésével, kereskedelmi csatornáon is fognak tudni annyi számaszkot beszerezni, amennyire szükség lesz” – mondta Hankó Zoltán.

Mivel a gyógyszertári dolgozók folyamatosan pénzt adnak/vesznek át a betegektől, és ez fertőzés forrása lehet, ezért fokozott mennyiségben lehet szükség egy járvány kitörésekor gumikesztyűkre. Szükség lesz továbbá a gyógyszertári felületek fertőtlenítésére is – már ennek megoldását is szervezik.

infostart, Hirmagazin.eu