Home Főhírek Gazdaság Válságkezelés: Fejenként négymilliós jutalmat kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai az áprilisi...

Válságkezelés: Fejenként négymilliós jutalmat kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai az áprilisi választás hajrájában, míg a korrupciós ügybe keveredett Völner Pál közel 4,8 millió forint plusz pénzzel távozott.

d7zk9kqturbxy9jnjm3zjblnjbhzwizntc2mjazyte5ndrmnjgxogrhmc5qcgvnkpudbadnaudnaz6tbc0c6m0bnoghmau
Kásler Miklós kiesett a kormányból, utolsó hónapjaiban viszont kiemelkedő nagyvonalúságáról tett tanúbizonyságot az általa vezetett tárca / Fotó: MTI Czeglédi Zsolt

Az előző ciklus végén nagyvonalú búcsúajándékot kaptak az EMMI politikai felsővezetői nem sokkal azelőtt, hogy a tárcát feldarabolták volna: a nyolc államtitkár a január és március közötti időszakban „motivációs elismerés” címszó alatt kapott pénzt

– szúrta ki a Blikk.

Az érintettek többségének ugyanakkor legfeljebb az előző munkahelyétől kellett elbúcsúznia, a zsíros kormányzati pozíció az ötödik Orbán-kormányban sem kerülte el őket, így nem valamiféle végkielégítésről van szó. Rétvári Bence a belügyi tárcánál folytatta miniszterhelyettesi karrierjét, vele tartott a köznevelésért felelős Maruzsa Zoltán és a szociális ügyekkel foglalkozó Fülöp Attila is. Az Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős Vitályos Eszter a kulturális és innovációs tárca miniszterhelyettese lett, míg Szabó Tünde ugyan bukta a magyar sportvilág felügyeletét, de egy kormánybiztosi pozícióval azért vigasztalódhatott. Rajtuk kívül még Horváth Ildikó egészségügyért, Fekete Péter kultúráért és Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős egykori államtitkároknak ismerték el a motivációjukat.

Igaz, önmagában a fizetés is kellően ösztönző lehet, hiszen egy államtitkár 1 millió 750 ezer forintot keres havonta. Azok, akik a parlamenti patkót is koptatják, „csak” megközelítőleg 1,3 millió forintot kapnak állami vezetőként, ám képviselői mandátumuk után még ugyanennyi üti a markukat… és akkor még a sokszázezres egyéb juttatásokat bele se számoltuk.

A jutalmak a jóval később közzétett kormányzati dokumentumokban ugyan szerepelnek, de nincs feltüntetve, hogy ki, milyen szempontokat mérlegelve döntött a kifizetésekről. Ezért megkerestük a Miniszterelnökséget, de válasz egyelőre nem érkezett, ahogy az érintettek sem reagáltak.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a korrupció elleni küzdelem szempontjából önmagában az nem kifogásolható, hogy az állami vezetők komoly pénzeket kapnak.

— Adott esetben a magas fizetés éppen véd a korrupciótól, hiszen okkal feltételezhetjük, hogy ha valaki jó bért kap, nem lesz annyira elfogadó a vesztegetési kísérlettel szemben – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy ezt a reménykedést nem lehet a teljes kormányra maradéktalanul kiterjeszteni.

A jogász szerint ugyanakkor a jelenlegi közegben, látva a vágtató inflációt, meglehetősen visszás lehet egy ekkora összegű kifizetés, és az átláthatóság sem valósul meg teljeskörűen.

— Nem világos, hogy mégis mire kellett őket ösztönözni, mennyiben sikerült az ösztönzés, vagy mi az a különös célfeladat, extra teljesítmény, amit minden államtitkár ilyen hibátlanul és egyformán jól valósított meg – sorolta Ligeti Miklós.

A négymillió forint a korábbi évek tapasztalatai alapján is kiemelkedőnek számít: 2019 év végén több tárcánál is kaptak jutalmat az államtitkárok, de a legbőkezűbb miniszter, Rogán Antal is fejenként „mindössze” 2,6 milliót adott az embereinek. Jellemzően egyébként egyhavi bérüknek megfelelő plusz pénzt szoktak zsebre vágni a felsővezetők, a mostani összeg ennek – a többség esetében – bő háromszorosa.

blikk

Hirmagazin.eu

 

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version