Home Hírek Háború Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

opera pillanatfelvétel 2023 09 28 090358 hu.euronews.com

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár pár száz kilométer volt, de várhatóan megjelennek a kijevi arzenálban olyan rakéták, amelyek több ezer kilométeres repülésre képesek.

Ukrajna fő célja, hogy elérje az orosz cirkálórakéták színvonalát

Ilyen fegyverek főként a brit Storm Shadow és a francia SCALP, valamint Ukrajna saját Neptun rakétájának föld-föld változata. A mesterséges intelligencia szélesebb felhasználásával ezek az eszközök tovább fejleszthetők.

Elsősorban az orosz Kalibr és a Kh-101 analóg változatait szeretnék megépíteni, mivel azok sebessége, lopakodó és manőverezőképessége miatt az ilyen az ilyen rakétákat nehéz elkapni. A Kalibr cirkáló rakéták lőtávolsága akár 2000 km is lehet.

A Kalibr tengeri alapú rakéta (hajókról és tengeralattjárókról indítható), és többféle célpont ellen használható. 2022-ben Oroszország elkezdte tömeges bevetésüket, gyakran polgári és infrastrukturális célpontok ellen.

Kalibr orosz cirkálórakétaSubmarine Matters

Az ilyen csapások céltalanok és rendszertelenek, amitől a polgári lakosság nagyon szenved – állapították meg a brit Királyi Védelmi Intézet szakértői. Katonai szempontból nem túl veszélyesek, viszont rendkívül hatékonyak az energetikai infrastruktúra eltalálásában.

Veszélyesebb orosz eszköz a Kh-101, egy stratégiai levegő-föld cirkáló rakéta, ami 5500 km lőtávolsággal rendelkezik. Ukrajnában gyakran használják városok bombázására. Biztonságos távolságból, orosz terület feletti repülő bombázókból indítják őket.

A nyugati fegyverszállítások közelednek végső kapacitásaikhoz – kellenek a saját ukrán fejlesztések

Szó van arról, hogy Ukrajna (esetleg) kaphat néhány ATACMS rakétát az Egyesült Államoktól, de ennek lőtávolsága mindössze 300 km – mondja Alekszej Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. Szerinte Ukrajna feladata az, hogy saját fegyvereikkel csapjanak le az Orosz Föderáció katonai célpontjaira, vagyis a komolyabb csapásmérő hadműveleteket egyre inkább az ellenség területére tolják át.

A Pskov Kresty repülőtér augusztus 30-án éjszakai támadása után, amikor legalább négy Il-76 katonai szállítórepülőgép megsemmisült, Vlagyimir Zelenszkij bejelentette, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel sikeresen eltalált egy célt 700 km távolságban. 

Ukrajna nem a nulla pontról kezdi

Az ukrán ipar már a szovjet időkben rakétafejlesztésre specializálódott, és 2014-ig az országnak „őrült világszínvonalú projektjei voltak” – mondta Anna Shelest odesszai biztonsági szakértő. A programot finanszírozás hiányában és szabotázsok miatt zárták le, mert sok esetben dokumentumok tűntek el, ellopták vagy vagy nem írták alá őket időben. 

ATACMS indítóállásflickmr

A háború alatt a projektek egy részét újraélesztették

 Mivel egy új rakéta kifejlesztése körülbelül 10 évig tart, a régiek prototípusai most gyorsabb gyártási szakaszba kerülhetnek.

Az ukrán Neptunusz rakéta tesztjeit éppen akkor kellett volna befejezni, amikor a háború elkezdődött – mondja Alekszej Neizspapa admirális, az ukrán haditengerészet parancsnoka. Most lehetőség van valódi célpontokon tesztelni őket. 

Eleinte az ukránok megpróbálták eltalálni a Fekete-tengeri Flotta Admiral Essen fregattját, de az elektronikus hadviselés segítségével az oroszok el tudták téríteni a rakétákat, és csak kisebb sérüléseket szenvedtek el. „Ennek ellenére az oroszok vették komolyan, hogy valódi rakétafegyvereink vannak, és továbbra is megpróbálták megszerezni az irányítást vizeinken” – így hozták megfelelő lőtávolságba a zászlóshajót, a Moszkva cirkálót, mintj a tengernagy. 

A szimbolikus értékkel is bíró cirkálót egy ukrán Neptun rakéta süllyesztette el 2022 áprilisában. 

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version