15.6 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Újabb háború robbanhat ki, ezúttal Európa nyugati felén

Dátum:

Megosztás:

A brit kormány benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi majd, hogy felfüggessze az EU-val kötött brexitegyezmény egyik fontos elemét – de nem ezen a héten. Az unió azonban szankciókkal fenyeget, ha ez megtörténik.

Miközben keleten folyik az ukrajnai háború és Nagy-Britannia a nyugati szövetségnek a kijevi kormányt egyik leginkább támogató állama, saját, kereskedelmi háborúja is kirobbanhat a partnerállamokkal.

Most már hetek óta megy az üzengetés az uniós válási egyezmény északír záradékáról. A brit állam részét képező tartomány az európai közös piacban és vámunióban maradt, hogy zökkenőmentes maradjon a kereskedelem Írországgal. Viszont a Nagy-Britannia részéről oda érkező többi árut el kell vámolni.

Bár az EU újfajta és gyorsított vizsgálatokat javasol,

Londonnak nem tetszik, hogy vámpapírokat kell kitöltenie – pedig ebbe beleegyezett, és most egyoldalú fellépéssel fenyegetőzik. Ennek lényege: törvényt akar benyújtani a parlamentben, amellyel figyelmen kívül hagyhatná a Brüsszellel kötött nemzetközi egyezmény eme részét.

Az unió most közölte: „minden rendelkezésére álló lépést bevethet”, ha a brit kormány saját hatáskörben átfogalmazza az északír záradékot. Ami annyit tesz, felmerül, hogy elkezdik szankcionálni az EU-ba küldött brit árut és akár kereskedelmi háború veszélye is fenyeget.

Liz Truss brit külügyminiszter viszont értésre adta, hogy egy lépéssel közelebb kerülnek az eszkalációhoz és hogy kedden osztja meg terveit a parlamentben a törvényjavaslat benyújtásáról – azaz, ez még nem a javaslat benyújtása, ahogy korábban tűnt. Maga a lépés néhány héten belül várható. Nem tudni, hogy ez a brit tárgyalási taktika része-e.

Mindenesetre az elképzelés szerint a brit hatóságok leállítanák az Észak-Írországba a brit fő szigetről érkező összes áru ellenőrzését, ha az áru célpontja csak a tartomány és nem az EU-tag Írország. Brüsszel viszont attól fél, hogy az EU-s szabványoknak nem megfelelő, az uniós termelők árainak alávágó árukat lehet majd így Írországba csempészni.

Truss fontosnak, átfogónak és méltányosnak nevezte a módosításokat, majd megismételte, hogy London „tárgyalásos megoldást szeretne, és ezért fáradhatatlanul dolgozik”. Utána bedobta még azt is, hogy

az ír–északír határ átjárhatóságát biztosító záradék az, ami veszélyezteti a koronahű protestánsok és a katolikus egyesítéspártiak közötti Nagypénteki Békeszerződést.

Ez annyiban igaz, hogy a protestánsok szerint a brittől eltérő, uniós kereskedelmi rendszer lazítja a kapcsolatokat az ország többi részével. A katolikus írek többsége viszont támogatja a Záradékot, mert azáltal könnyebb az Írországgal folytatott kereskedelem, és nem sérülnek a kapcsolatok.

Truss úgy fogalmazott, hogy a tartományban „nagyon súlyos helyzet” alakult ki, és hogy amilyen hamar csak lehet, helyre kell állítani a helyi intézményeket. Itt arra utalt, hogy a két közösség közötti hatalommegosztás szerve, a helyi parlament nem tud felállni, mert az északír záradékot ellenző fő protestáns párt akadályozza a házelnök megválasztását.

A szintén érintett EU-tag Írország sokadszor üzente Londonnak: az egyezmény önkéntes átírása bizalmatlanságot kelt az uniós fővárosokban. Az EU a törvény elfogadása után egy héttel már szankcionálhatja a brit termékeket vagy akár a teljes kereskedelmi egyezményt is felfüggesztheti.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megsérült a gát Verespatakon, elrendelték a kilakoltatást

Erdély: Sérülést észleltek egy halastó gátján az erdélyi Verespatakon, és mivel egyelőre nem sikerült leereszteni a vizet, vasárnapra...

Zelenszkij: Limant teljesen megtisztították az orosz megszállóktól

A Donyeck megyei Liman városát teljesen megtisztították az orosz megszállóktól - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délutáni...

Átverték a nyugdíjasokat – rendőrségi videó

Magukat a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva csaltak ki pénzt a gyanú szerint. Budafoki rendőreink azonosították a feltételezett elkövetőket, akiket...

Hármas karambol az Árpád hídnál

Összeütközött három gépkocsi az Árpád hídon, a Pest felé vezető oldalon, a Népfürdő utcai lehajtónál. Tűzoltók, mentők, rendőrök...