A vakcinák azonban a súlyos megbetegedéseket valószínűleg megakadályozzák, vagyis a legfontosabb, hogy minél többen beoltassák magukat.

Koronavírus híreink itt!

Az Oxford Egyetem friss kutatása a BioNTech/Pfizer, valamint az AstraZeneca vakcináit hatásosságát hasonlította össze, pontosabban a két készítmény hosszú távú védelmi képességét a koronavírussal szemben. A Financial Times által részletesen elemzett kutatás arra a megállapításra jutott, hogy

a Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken.

A vizsgálatot több mint 700 000 brit páciens segítségével végezték és 2020 decembere, valamint idén augusztus közti adatokat elemeztek, vagyis már a vírus delta variánsát is számításba tudták venni.

A kutatás szerint a Pfizer oltása a második dózist követő egy hónap után 90 százalékos hatékonyságot mutatott, de ez az arány a második és harmadik hónapban 85, majd 78 százalékra csökkent. Két héttel a második oltás után az AstraZeneca a Pfizerrel szemben 68 százalékos hatékonyságú a koronavírusos fertőzések megelőzésében, három hónap elteltével ez a hatékonyság pedig 61 százalékra csökken. A tanulmány szerint tehát a Pfizer hatékonysága gyorsabb ütemben csökken, mint az AstraZenecáé, az oxfordi kutatók modellezése szerint négy-öt hónap elteltével a két vakcina hasonló, 50 százalék körüli védelmet nyújt.

Koronavírus híreink itt!

A tanulmány azt is alátámaszja, hogy az mRNA-oltást (Pfizer, Moderna) kapott embereknek szükségük lehet egy emlékeztető oltásra, de AstraZenecával oltottaknak is javasolható egy mRNA-oltás, hogy a tél közeledtével fokozzák a védelmet a delta variánssal szemben.

A kutatók azonban óva intettek attól, hogy bárki bármilyen következtetést levonjon a tanulmányból, legfőképp a két vakcina közti különbséggel kapcsolatban, és hozzátették, hogy a tanulmány során az összes fertőzöttet, köztük a tünetmenteseket is vizsgálták, és nem tettek különbséget a súlyos vagy kevésbé súlyos megbetegedések közt.

Az is kijelenthető, hogy a vakcinák a súlyos megbetegedéseket valószínűleg megakadályozzák, a vírus átvitelét azonban kevésbé, vagyis a legfontosabb, hogy minél többen beoltassák magukat.

blikk

Hirmagazin.eu