Home Főhírek Külföld Új, Európától független menedékútvonalat talált a gáznak a Gazprom

Új, Európától független menedékútvonalat talált a gáznak a Gazprom

93f960b7889f4242b0c7f7f674d24986

Megkezdték az első tanker feltöltését cseppfolyósított gázzal a portovajai üzemben, hogy szélesítsék a portfóliójukat.

Elindult a portavajai cseppfolyósított gázt (LNG) előállító üzemben a hajók feltöltése – jelentette be egy vlagyivosztoki gazdasági fórumon a Reutersnek Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A gázt a kalinyingrádi enklávéba és exportra fogják szállítani, mondta Markelov, de nem nevezett meg pontos célállomást.

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az üzem a Bloomberg értékelése szerint elég kicsi, becslések szerint évi 1,5 millió tonna LNG előállítására lesz képes, ami alig a hatoda a Szahalin 2. mezőn található hasonló létesítmény kapacitásának. Egyelőre azonban csak mintegy 30 ezer tonnára készültek fel. Az üzemben hétfőn fejezték be a 72 órán át tartó tesztelést, de némi papírmunkát még el kell végezni – mondta Markelov. Az első tankert kedden kezdték feltölteni, és hamarosan megérkezik a második is.

Az üzem már korábban a hírekbe került, amikor az amerikai űrhivatal, a NASA műholdfelvételei lángokat fedeztek fel a Balti-tenger orosz partvidékén. Ezt sokan úgy értékelték, hogy az oroszok inkább elégetik a gázt, ahelyett, hogy Európának adnák el,

a fáklyázás azonban az LNG-létesítmények üzembe helyezésének szokásos része.

A létesítmény az Északi Áramlat 1. gázvezeték kompresszorállomása közelében található. A gázvezetéken szünetel a szállítás, a Gazprom szerint ugyanis tűz- vagy robbanásveszélyes lenne a kompresszorállomáson lévő Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül. A turbinát gyártó német Siemens Energy szóvivője erre úgy reagált, hogy cége a Gazprom megállapítását nem tekinti technikai indoknak a vezeték leállítására. Azt is közölte, hogy az érintett kompresszorállomáson más turbinák is rendelkezésre állnak.
Markelov ennek ellenére kedden ismét megerősítette, hogy a vezetéken addig nem folytatják a szállítást, amíg a Siemens nem javítja meg a meghibásodott berendezéseket.

„Meg kellene kérdezni a Siemenst. Előbb nekik kell megjavítaniuk a berendezéseket” – válaszolta a fórumon, amikor arról kérdezték, mikor kezdheti újra a gázszivattyúzást a vezeték.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Siemens turbináit Kanadában szervizelik, és az ottawai kormány nyáron megerősítette, hogy a terveknek megfelelően felújítja és Németországba szállítja azokat. Ez azonban semmit nem jelent, mert a nyáron soron kívül leszállított berendezés sem került még vissza Oroszországba.

vg

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version