Jövő héten ül össze a kormány, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak – ismertette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A politikus elmondta, hogy egy új üzemanyagárstop sincs kizárva – szemlézte a hírt a portfolio.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében péntektől heti rendszereséggel közzéteszi új statisztikai gyűjtését a régiós üzemanyagárakról, a friss számok alapján elmondható, hogy a hazai üzemanyagárak a környező térség átlagárai felett vannak.

KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat – jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), közölte az MTI.

A hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése után Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedett az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin esetében a 2023-as év során jelentős áringadozást tapasztalhattak a fogyasztók a benzinkutakon, a legmagasabb árakat szeptemberben regisztrálta a KSH, ekkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára. A legalacsonyabb árak májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért. 2024 eleje óta az üzemanyagárak folyamatos növekedése figyelhető meg – olvasható az MTI közleményében.

A régiós adatokkal összehasonlítva a 95-ös benzin magyarországi átlagára két hét kivételével mindig meghaladta a régióst. 2023 első két hónapjában a heti eltérés 10-17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött. 2024-ben újra nyílt az olló, áprilisban már 5 százalékkal haladta meg a hazai benzinár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 3,2 százalék volt.

A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az átlagárak ingadozása 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig a legalacsonyabb átlagárat regisztrálta a KSH, 545-570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak.

2023-ban a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8-13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát tapasztalt a KSH. 2024 első negyedévében havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 5,0 százalék volt.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest – közölte a KSH, olvasható a közleményben.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az üzemanyagárakról készített statisztikát minden péntek reggel frissíti majd a KSH, uniós adatokból dolgoznak, kivéve Szerbia esetében, amelyre nincsenek ilyen statisztikák, ott más gyűjtési módot alkalmaznak.

A MINISZTER ISMERTETTE, HOGY A BENZINNÉL 3,2%-OS, A GÁZOLAJNÁL 5%-OS ELTÉRÉS LÁTSZIK, AMI A BENZINNÉL 20, A GÁZOLAJ ESETÉBEN 30 FORINTOT JELENT, AMI A RÉGIÓS ÁTLAGHOZ KÉPEST FELFELÉ LÓG KI.

Nagy Márton bejelentette, hogy a jövő héten a kormány össze fog ülni és vizsgálni fogja a kérdést és el fog gondolkodni azon hogy szükséges-e beavatkozni annak érdekében, hogy a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodást erősebben nyomatékosítsa. Ez arról szól, hogya hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mivel az üzemanyagárnak vannak egyéb összetevői is a nagykereskedelmi árazáson túl – példaként említette az árrést – így vannak egyéb opciók is az ármeghatározáshoz. További részleteket azonban nem akart közölni a tárcavezető.

Múlt héten egyeztetett Nagy Márton a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel a magyar üzemanyagárakról. Akkor a miniszter arról beszélt, hogy korábban a felek megállapodtak, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, de ez már hetek óta nem érvényesült szerinte. Akkor viszont nem említette még, hogy új, effektív, az árakat és így a piaci folyamatokat közvetlenül érintő kormányzati beavatkozás lenne napirenden.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu