Home Főhírek Belföldi hírek Túlélési tanácsok hőségriadóra – így készüljön a hét hátralevő napjaira

Túlélési tanácsok hőségriadóra – így készüljön a hét hátralevő napjaira

hirmagazin 2015 06 11 183254

2015. 06. 11. – 16:11
forrás: MTI, M1/Híradó

Az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az M1 Híradója jó tanácsokat gyűjtött össze túlélni a meleget. Az ÁNTSZ főorvosa azt mondta, a védekezés két legfontosabb eleme a szervezet hűtése és folyadékpótlása. A rendőrség a vízpartra látogatóknak igyekezett segíteni.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a kezelésükbe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű. Ha a hőség miatt szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni arra, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a felfrissülésre – tették hozzá.

A hőség miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetést adott ki tíz megyére és a fővárosra, az országos pedig tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban melegszik a levegő. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb 30 és 33 fok között alakul.

A következő napokban csak helyenként lehetnek frissítő zivatarok, tovább melegszik a levegő, vasárnap akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből.

Zivatarok idején viharos széllökések is lehetnek. Vasárnap a maximumhőmérséklet 33-36 fok lesz.

Mindenkit megvisel

Az ÁNTSZ főorvosa, Páldy Anna az M1 Híradójában arra figyelmeztetett, hogy a hétvégi lesz idén az első hőhullám, amely nagyon megviseli a szervezetet. Mindenkire veszélyes, de leginkább az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a cukorbetegek és a kisgyermekek esetében jelent kockázatot.

Hűtés és folyadék

A védekezés két legfontosabb eleme a szervezet hűtése és folyadékpótlása. Aki teheti, legyen minél többet hűvös helyen, nappalra sötétítsük, éjszakára hűtsük a lakást, ha tiszta, használjuk a klímát is, a strandolók pedig, főleg a kisgyermekek, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjanak árnyékban. A vízpartra érdemes sátrat és napernyőt is vinni, hiszen nem biztos, hogy találunk árnyékot. A szakember felhívta a figyelmet a mennyiségű folyadékfogyasztásra is, a napi 1,5-2 liter mellett legalább még egyszer ennyire lehet szükség. Víz mindig legyen nálunk, de ne fogyasszunk magas cukor- és koffeintartalmú italokat, és bánjunk nagyon mértékletesen az alkohollal is, hogy elkerülhessük a meleggel járó problémákat: az ájulásos rosszullétet, a napszúrást, a hőgutát vagy a már meglévő betegségek intenzívebbé válását.

Óvatosan a vízparton!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az Omszki tó partján tartott sajtótájékoztatón hívta fel a strandolók figyelmét arra, hogy kerülhetik el, hogy a vízi balesetek, illetve tolvajok célpontjaivá váljanak. Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna, a főkapitányság osztályvezetője ugyancsak az M1 déli híradójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányatavak és szabad vizek az ellenőrzött strandoknál jóval több veszélyt hordoznak.

150 ezer forint is lehet a bírság

A jól látható kihelyezett tiltó táblák mindenkire vonatkoznak, aki mégis bemerészkedik a vízbe, a helyszínen 5-50 ezer, de később akár 150 ezer forintos szabálysértési bírságra is számíthat – emlékeztetett a szakember. A büntetés mellett számolni kell az egészségügyi és élettani következményekkel is. A bányatavakra jellemző hirtelen mélyülés miatti hőmérséklet-csökkenés izomgörcsöt és sokkot is okozhat. Azok a szülők, akik ilyen helyekre viszik gyermekeiket, így nagyon súlyos veszélyeknek teszik ki a kicsiket – mondta Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna. (Már most csak Pest megyében két halálos vízi baleset is történt.)

Figyeljünk az értékekre!

A szabad vizeknél is mindig figyelni kell arra, hogy bezártuk a gépkocsit, és abban ne hagyjunk semmiféle értéktárgyalt. Ha társasággal megyünk, valakinek mindig érdemes a parton maradni és figyelni a parton, pokrócon hagyott értéktárgyakra is – tette hozzá az osztályvezető.

A főváros cégei is igyekeznek enyhíteni a lakosság hőségérzetét

Az országos tiszti főorvos által csütörtök déltől hétfő éjfélig elrendelt hőségriasztás miatt, Tarlós István főpolgármester utasítására, a főváros cégei mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot – az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet -, így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, valamint lekötik a port és a polleneket. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot – írták.

A BKV Zrt. megrendelése alapján naponta locsolják a villamossíneket, hogy megelőzzék a kivetődést.

A Palatinus és a Dagály strand meghosszabbított nyitva tartással – előbbi este 8, az utóbbi este 9 óráig – várja a hűsölni vágyókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

Exit mobile version