Milák Kristóf két fő számában aranyéremmel tért vissza, 100 és 200 pillangón is megvédte Európa-bajnoki címét Belgrádban.

A magyar úszó időeredményei azonban messze elmaradnak a három évvel ezelőttitől. Tokió előtt egyérelmű volt, most, Párizsra előretekintve nem lehet kijelenteni, hogy Milák Kristóf lenne a 200 pillangó fő esélyese. Edzője, Virth Balázs Eb előtti szavai aggodalomra adhatnak okot, de mi nem szeretünk aggódni, mert mi egyként szurkolunk majd Kristófért a legszebb napokon!

Milák Kristóf Európa-bajnoksága nem indult jól, 50 pillangón az elődöntőbe sem jutott be Belgrádban. A két legfontosabb versenyszámában viszont aranyérmet szerzett: 100 pillangón zsinórban harmadszor, 200 pillangón egymás után negyedszer lett Európa-bajnok. Ki ne tudná, Milák Kristóf hosszú kihagyás után úszott újra nagy nemzetközi versenyen, két világbajnokságot is nélküle rendeztek meg, s arról sem mindig érkeztek megnyugtató hírek, hogy Milák mennyire veszi komolyan az edzéseket. Az úszó nem nyilatkozik a sajtónak, egyelőre csak az eredményei beszélnek helyette.

KÓS Hubert; MILÁK KristófVizes Eb Belgrád - Kós Hubert ezüstérmes 100 méter pillangó
Kós Hubert és Milák Kristóf a 100 pillangó Eb-döntője után (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Virth Balázs, Milák Kristóf edzője az Európa-bajnokság előtt adott támpontot.

– Jelenlegi felkészültségének fokát az fogja minősíteni, hogy 200 pillangón, ahol ő a világcsúcstartó, a döntőben képes lesz-e megjavítani az idei legjobb idejét.

Mire lehet képes Milák Kristóf Párizsban?

Nos, Milák szombaton 1:54,43-as idővel védte meg Eb-címét, azaz majdnem fél másodperccel lassabb volt, mint június elején, Monte-Carlóban. Az európai első helyhez ez is elég volt, s az éremesély egyértelműen adott Párizsban is, arról viszont szó sincs, ami három éve volt a helyzet, amikor a magyar úszó a szám toronymagas esélyeseként utazott Tokióba, ahol aztán érvényesítette is a papírformát. Az idei legjobb időeredmény a japán Honda Tomoru (1:53,88) nevéhez fűződik.

Milák három éve 1:51,10-es idővel lett Európa-bajnok 200 méteren, míg 100 pillangón 50,18-at úszott, utóbbi számban az olimpián végül ezüstérmes lett az amerikai Caeleb Dressel mögött. Milák legfőbb riválisa a rövidebb számban honfitársa, Kós Hubert volt az Eb-n, a döntőben Milák 50,82 másodperccel szerezte meg az arany-, Kós 50,96-tal az ezüstérmet.

Az Európa-bajnoksággal párhuzamosan zajló amerikai olimpiai válogatón viszont Dressel 50,19-et úszott, s ennél is jobb eredményre volt idén képes a kanadai Josh Liendo (50,06) és a svájci Noe Ponti (50,16). Utóbbi indult az Eb-n, az előfutamok legjobb idejét úszta, utána viszont betegség miatt kénytelen volt visszalépni.

Két fő száma mellett Milák még 50 és 100 gyorson is rendelkezik olimpiai szintidővel, de éremre ezekben nincs reális esélye, még az Eb-n sem állhatott dobogóra.

Az Eb tanulsága tehát: Milák Kristóf még mindig a világ egyik legjobb pillangóúszója, de a kihagyása nem nyúlt el nyomtalanul.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu