Home Főhírek Külföld Tovább tüntetnek a sárgamellényesek, halálos áldozat és több száz sérült is van

Tovább tüntetnek a sárgamellényesek, halálos áldozat és több száz sérült is van

Mérce

Mintegy 3500 francia civil 87 helyszínen folytatta vasárnapra virradó éjjel az üzemanyag adójának emelése ellen előző nap meghirdetett tüntetést, s délután csaknem 150 helyen folytatódtak az útblokádok – közölte vasárnap Christophe Castaner belügyminiszter.

A belügyminisztérium összesítése szerint szombaton 288 ezren tiltakoztak több mint 2 ezer helyszínen. Az útblokádoknál történt balesetekben egy ember szombat délelőtt meghalt, 409-en megsérültek, köztük 14-en súlyosan. A rendőrség 273 embert állított elő, köztük 73-at az éjszakai incidenseken, s 157-en kerültek őrizetbe.

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó láthatósági sárga mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma nagyobb útkereszteződések, benzinkutak, bevásárló központok, repülőterek, pályaudvarok, autópályák le- és felhajtóinak elfoglalására, valamint a városok körüli körgyűrűkön forgalomlassító akciókra kérték az autósokat szombaton az üzemanyagok környezetvédelmi adójának jövőre tervezett emelése miatt.

A városokban rendezett békés tüntetéseken nem történtek rendbontások,

az incidensek a blokádokon vagy a forgalomlassító akciókon a tüntetők és a megmozdulást nem támogató autósok között robbantak ki.

A helyszínekre több ezer rendőrt vezényeltek ki, közülük 28-an sérültek meg.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

„Nyugtalanító volt az éjszaka. Voltak támadások, verekedések, késelések a sárga mellényesek között. Egyes helyeken sok volt az alkohol, és erőszakos magatartásra ösztönzött egyeseket, ez pedig elfogadhatatlan” – mondta a miniszter. Christophe Castaner a szombat esti halálos balesetre emlékeztetve arra kérte a spontán szerveződő akciót meghirdetőket, hogy minden megmozdulást jelentsenek be azért, hogy azokat a rendőrség biztosítani tudja.

Elégedetlenségi akcióvá terebélyesedik

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett megmozdulás az egész országra kiterjedt

és a francia kormány gazdaságpolitikája, valamint Emmanuel Macron államfő elleni elégedetlenség kifejeződése lett.

Francia elemezők szerint jóllehet a franciák háromnegyede támogatja a sárgamellényeseket, a részvétel a tüntetéseken a vártnál kisebb volt, az ország nem bénult le, s ez némi mozgásteret ad a kormánynak, amely már jelezte, hogy nem változtat a környezetvédelmi adót érintő politikáján.

„Felelőtlenség lenne nem folytatni

„Az ökológiai adópolitikában folytatjuk a megkezdett utat. Felelőtlenség lenne nem folytatni” – mondta vasárnap Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban. „Azért választottak meg minket, hogy rendezzük a ránk maradt problémákat és folytatni fogjuk fáradhatatlanul.

Mindenképpen fel kell számolni az autózás, a benzin, a gázolaj csapdáját, amelybe mindannyian régóta beleestünk”

– fogalmazott a tárcavezető.

Francois de Rugy elutasította azt a feltételezést, hogy az államfő, akinek a tetszési mutatója a 25 százalékos mélypontra süllyedt, elvesztette volna az irányítást.

„Szerintem inkább a türelmetlenség kifejeződése történt. Nagyon erős a várakozás az eredményekre, amit nagyon nehéz 18 hónap (kormányzás) után kielégíteni. És nem a nehézségek előtti kapitulálással fogjuk a válaszokat megtalálni” – hangsúlyozta a miniszter.

Sébastien Lecornu, az önkormányzatokért felelős államtitkár a Le Journal du Dimanche című napilapnak adott interjúban úgy vélte, hogy

a mintegy félmillió eurós rezsicsökkentő csomagban az energetikai átmenet támogatására szerdán bejelentett kompenzációs intézkedések „promócióját” folytatni kell.

A lapban közzétett felmérés szerint viszont a franciák 62 százaléka úgy véli, hogy „a vásárlóerőt előnyben kell részesíteni, s lassabban kéne az energetikai átmenettel haladni”.

Forrás: infostart.hu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version