A heves szupercella Ausztria felől érkezett Magyarországra, 19 óra körül ért földet, Szombathely közelében, amit több webkamera is megörökített

– írja a Vaol-hu.

A szezon első tornádója bő két héttel ezelőtt ért földet Rákóczifalvánál.

A Vaol.hu olvasói a közösségi médiában arról számoltak be, hogy heves vihar, jégeső is érkezett a nyomában.

Facebook-post/videó

Tornádó csapott le Nardára is, a hatalmas erejű vihar több háztetőt megrongált, melléképületek dőltek össze – súlyos anyagi károk keletkeztek, de személyi sérülés szerencsére nem történt. 

A szakemberek lassan a kárelhárítási munkálatok végére érnek. 

A rossz idő miatt a Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn a vízügyesek. Több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérik

 – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel.

A Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a folyón, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba. 

Méréseik szerint az előrejelzett egy-két milliméterhez képest harminc-negyven milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában – írja a Magyar Nemzet.

Ezt azt jelenti, hogy a zivatarcellákból hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le.

Forrás

Hirmagazin.eu