A Romániába érkező oltatlan migránsok behoznak Európába minden ismeretlen betegséget, nyavalyát, kórt.., mindezt az EU parancsára..

Oltatlan román állampolgárok tízezrei érkeztek külföldről Romániába az utóbbi néhány napban, s várhatóan további tízezrek lépik át a határt karácsonyig. Azokról a Nyugat-Európában dolgozó románokról van szó, akik évente ebben az ünnepi az időszakban látogatnak haza. A határőröket is meglepetésként érte az oltatlanok nagy aránya. A jelenlegi román szabályok értelmében, aki nincs beoltva koronavírus ellen, és negatív PCR-tesztet sem tud felmutatni, az országba való belépést követően karanténba kell vonulnia.

Az ellenőrzések miatt a magyar–román határnál is óriási autósorok alakultak ki a hétvégén, helyenként több órás volt a várakozás. 

December 20-tól egy digitális formanyomtatványt is ki kell tölteniük a Romániába utazóknak. Az intézkedés célja, hogy segítse az egészségügyi illetékeseket esetleges járványügyi ankétok elvégzésében, a kontaktkutatásban, a járványügyi határozatok meghozatalában, közlésében.

Közben zajlik a politikai vita a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről. Vass Levente egészségügyi államtitkár, az Erdélyi Magyar Televízió 24 plusz című műsorában a kormánykoalíciós partner Szociáldemokrata Pártot okolta a dokumentum törvényi kereteit megteremtő parlamenti döntés késlekedése miatt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa szerint a Covid-igazolvány lehetőséget biztosít a beoltottak számára, hogy normális, korlátozások nélküli életet éljenek.

Az alacsony, alig negyven százalékos átoltottságú Romániában a fiktív oltások is gondot jelentenek. Ez ügyben közel másfél ezer gyanúsított ellen zajlik vizsgálat és több mint ötszáz bűnvádi dossziét állítottak. Lucian Bode belügyminiszter egy televíziós interjúban azt mondta, a mosdókagylóba öntött koronavírus elleni vakcinák terén Románia első helyen áll Európában.

A bűnözés nem szűnt meg a pandémia idején, épp ellenkezőleg, korszerűbbé vált 

– idézte a Krónika című erdélyi napilap a tárcavezetőt. A „mosdókagylós oltás” néven elhíresült romániai gyakorlat azt jelenti, hogy az oltópontok személyzete csúszópénz fejében oltási igazolást állít ki, de az oltóanyagot a lefolyóba önti. A román hatóságok szerint akár több tízezer hamis igazolást is kiállíthattak az országban.

Borítókép: A Romániába érkező tömeg .. pestisracok

magyarnemzet

Hirmagazin.eu