Home Főhírek Belföldi hírek Több tucat embert mentettek ki a Velencei-tóból és a Balatonból

Több tucat embert mentettek ki a Velencei-tóból és a Balatonból

hirmagazin 2015 06 14 135736
2015. 06. 14. – 12:29
forrás: MTI, Fürdőzők a Balatonban, Balatonfenyvesnél. MTI-fotó: Varga György

Az elmúlt 24 órában 33 embert mentettek ki a Velencei-tóból a gárdonyi vízi rendőrök – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján vasárnap.
Tájékoztatásuk szerint szombat délelőtt hét, kajakról vízbe esett embert – köztük két gyereket – és egy nádas felé csónakkal sodródó horgászt mentettek ki a tóból.

Szombat délután további 25 embert vittek partra. A kimentettek többsége az erős szél miatt különböző sporteszközökről, vitorlásokról esett a vízbe, illetve sodródott a tavon. Egy esetben úszás során elfáradt embert emeltek hajójukba a rendőrök.

Tucatnyi embert mentettek ki a rendőrök a hétvégén a Balatonból

A hétvégén a rendőrök tucatnyi embert mentettek ki a Balatonból, volt, akinek a hajója az erős szélben meghibásodott, elsodródott, felborult vagy megfeneklett – tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-t vasárnap.

A bajba jutottak a vízi rendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna partot érni. Szombaton Balatonlellénél egy vitorlás-csónak sodródott el a parttól mintegy két kilométerre a megélénkült szélben, elsőfokú viharjelzés idején. Mint kiderült, meghibásodott a hajó kormánylapátja, s emiatt irányíthatatlanná vált. A vízi járművön egy budapesti férfi és két fiatalkorú lány utazott, akiket a rendőrök biztonságba helyeztek, a hajót a közeli kikötőbe vontatták.

Egy másik mentésre azért volt szükség, mert Fonyód partjától mintegy 500 méterre felborult egy vitorlás, amelyről két pécsi férfi a vízbe esett. (Elsőfokú viharjelzés volt érvényben). Ebben az esetben a rendőrök segélyhívásra reagálva kezdték meg a mentést, a vitorlást is partra húzták.

A balatonkenesei vízi rendőrök szombaton kora délután Balatonalmádinál járőröztek másodfokú viharjelzés idején, amikor észlelték, hogy a parttól mintegy 200 méterre elsodródott egy szörfös, aki segítséget kér. A 43 éves budapesti férfi beszámolója szerint a viharos szél és az erős hullámzás miatt már nem tudott önerejéből visszajutni a partra.

A balatonkenesei vízi rendőrök egyszerre két bejelentést is kaptak a másodfokú viharjelzésben arról, hogy két vitorlás kishajó is a mederfenéken akadt, és működésképtelenné vált. Vezetőik az erős szélben és hullámzásban nem tudták irányítani a járművüket, ráadásul a meghajtó motorjaik is meghibásodtak. Az egyik hajóról egy, a másikról öt férfit kellett menteni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságra szombaton több bejelentés is érkezett, hogy a másodfokú viharjelzés ellenére, az erős szélben és hullámzásban is bérbe adják a vízibicikliket a Balaton déli partján. A rendőrök emiatt egy zamárdi és egy siófoki kölcsönző tulajdonosa ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Exit mobile version