Sajtóinformációk szerint Franciaország hamarosan bejelentheti, hogy katonai kiképzőket küld Ukrajnába. A francia vezetés abban bízik, hogy koalíciót hozhat létre, Emmanuel Macron elnök sem tagadta egyértelműen a misszió lehetőségét. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke június 6-án Párizsba látogat, amely alkalmat kínálhat a misszió hivatalos bejelentésére.

Egyes szövetségesek aggályai és Oroszország bírálatai ellenére Franciaország hamarosan katonai kiképzőket küldhet Ukrajnába, és jövő héten, az ukrán elnök látogatása során jelenthetik be a döntést – írja a Reuters három diplomáciai forrásra hivatkozva.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn közölte, aláírta a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy francia katonai kiképzők hamarosan ukrán kiképzőközpontokba látogassanak. Az ukrán védelmi minisztérium később „pontosításként” közölte, hogy Ukrajna még nem állapodott meg a francia vezetéssel, de más partnerekkel is folynak tárgyalások az ügyben, Kijev február óta érdeklődik a külföldi kiképzők fogadására vonatkozó projekt iránt.

Franciaország katonai kiképzőket küld Ukrajnába – jelentette be az ukrán főparancsnok

Emmanuel Macron francia elnök németországi látogatásának zárónapján reagált az ukrán fegyveres erők főparancsnokának korábbi nyilatkozatára, és sajnálatosnak nevezte a szóban forgó nyilatkozatot, amely szerinte nem lett egyeztetve a partnerek között. A névtelenül nyilatkozó források szerint azonban

A FRANCIA VEZETÉS ABBAN BÍZIK, HOGY KÉPES ÖSSZEKOVÁCSOLNI ÉS VEZETNI EGY OLYAN ORSZÁGKOALÍCIÓT, AMELY KATONAI SEGÍTSÉGET NYÚJT KIJEV HÁBORÚS ERŐFESZÍTÉSEIHEZ.

Teszi mindezt annak ellenére, hogy az ország több európai uniós partnere attól tart, ez valószínűbbé tehet egy közvetlen konfliktust Oroszországgal.

Két diplomata nyilatkozata szerint Franciaország kezdetben korlátozott számú személyzetet küldene a misszió módozatainak felmérésére, mielőtt a kiképzőket – akiknek számát több százra becsülik – küldene a harctérre. A kiképzés középpontjában az aknamentesítés, a felszerelések karbantartása és a nyugat által biztosítandó harci repülőgépekhez szükséges technikai szakértelem átadása állna.

Forrás

Hirmagazin.eu