Tízmilliárd forintos támogatást nyújt a kormány a szabadidősport ösztönzésére 37 szervezet számára a következő három évben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára.

Szabó Tünde elmondta, olyan pályázatok nyertek el támogatást, amelyek a szabadidősport életvitelszerű gyakorlására ösztönöznek. Ez annál is inkább fontos, mert a testmozgás révén megőrizhető az egészség, így jótékony hatást gyakorol a munkaképességre is – tette hozzá. Kiemelte: ma a magyar lakosság fele szenved krónikus betegségekben, amelyek nagy része megelőzhető volna rendszeres testmozgással.Az államtitkár kitért arra, az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább felismerik a sport jótékony hatását: míg 2009-ben csupán a lakosság 5 százaléka sportolt rendszeresen, ma már a 15 százaléka. A pályázaton elsősorban helyi szervezetek nyertek el támogatást, mert ezek ismerik a helyben élők szokásait és igényeit – mondta Szabó Tünde .

MTI Kép: Botár Gergely/kormany.hu2017. december 8.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte: az a céljuk, hogy

a következő 3 évben legalább félmillió embernek, közöttük 30 ezer fogyatékossággal élőnek adjanak segítséget

a támogatás révén a rendszeres testmozgáshoz.Közlése szerint először 3 milliárd forintos kerettel hirdették meg a pályázatot, ám annyira nagy volt az érdeklődés – 60 szervezet pályázott -, hogy 7 milliárd forinttal növelték az összeget. A legtöbb támogatást Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetek nyerték el – fűzte hozzá.

Mint mondta, a nyertesek a többi között futóversenyek, túrák rendezésére, a kerékpározás, a preventív célú egészségügyi szűrések népszerűsítésére, életmódklubok létrehozására kapnak támogatást. Példaként említette, van olyan pályázat, amely szerint a nyertes szervezet sportcipőt oszt azoknak, akik legalább tíz közös edzésen részt vesznek. Schanda Tamás úgy vélekedett, hogy a rendszeres sportnak komoly közösségfejlesztési hatása is van, ami hozzájárul a nemzet erősítéséhez.

Forrás: orientpress