2023 óta az orosz elnöki védelmi szolgálat még a szovjet időkben sem látott mértékben növelte Vlagyimir Putyin biztonsági paramétereit. A Győzelem Napjának idei ünnepségén a térre meghívott személyeket egyenkénti biztonsági vizsgálatnak vetették alá.

Május 9-én, amikor Putyin a dísztribünről figyelte a katonai parádét és megkoszorúzta a az Ismeretlen Katona sírját a Kreml falánál, mintegy kéttucatnyi aktatáskás, napszemüveges, és lőfegyver-támadás ellen védő páncélozott pajzsot cipelő biztonsági őr vette körül.

Eközben a biztonsági szervek mesterlövészek tucatjait helyezték el a Kreml, a GUM áruház és a Vörös tér körüli épületek tetején.

Mesterlövészek a GUM áruház tetején
Mesterlövészek a GUM áruház tetejénMoscow Agency

Andrej Szoldatov oknyomozó újságíró, az Agentura.ru orosz titkosszolgálati monitor társalapítója azt mondja, Putyin – mint egykori KGB-ügynök és FSzB-főnök – általában követi a biztonsági protokollt. Putyin meglehetősen egyedi vezető abban a tekintetben, hogy általában beleegyezik a biztonsági körzet fokozott biztonságába vagy kiterjesztésébe, ha őrei ezt kérik.

A szakértő szerint más vezetők hajlamosak kerülni a biztonsági protokollt és gyakran kerülnek konfliktusba az őrséggel, szemben Putyinnal, aki szinte mindig egyetért az igényeikkel.

Putyin kirívó ellentéte ebben a tekintetben Donald Trump elnök volt, aki rendre szembeszegült az elnöki titkosszolgálat elvárásaival. Ennek volt ékes példája a 2021 január 6-i eset, amikor arra utasította az elnöki gépkocsi sofőrjét, hogy vigyék a capitoliumi lázadás helyszínére, de ebben a szándékában a vele utazó egység megakadályozta.

Az orosz különleges szolgálatok példátlan mértékben szigorították a Vlagyimir Putyin elnököt övező, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket – mondta a The Moscow Timesnak két orosz tisztségviselő, akik Putyin számos nyilvános fellépésén jelen voltak, valamint egy Kremlhez közeli forrás.

Az ukrajnai invázióval eleve megnőtt biztonsági kockázatokhoz hozzá kell tenni olyan politikai merényleteket, mint Abe Sinzo japán miniszterelnök meggyilkolása, vagy a Robert Fico szlovák kormányfő ellen intézett életveszélyes támadás. MIndkét politikus esetében a védelmi szolgálat is hibáztatható a dráma miatt.

Az orosz biztonsági szervezet szervezet is levizsgázott a Crocus szórakoztató központ elleni iszlamista támadáskor. Ezt az esetet az elnöki biztonság szempontjából súlyosbítja, hogy kaptak a veszélyről előzetes nyugati figyelmeztetést, de nem vették komolyan.

A rizikótényezők közé sorolják a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Putyin ellen kiadott elfogatóparancsát, és általában az ukrán dróntámadásokat, valamint az iszlamista radikálisok terrorakcióinak megnövekedett kockázatát – mondta egy másik tisztviselő. 

Tavaly nyáron újabb megerősítést kapott a biztonsági rendszer a Prigozsin-lázadás miatt, amiben olyan személyek is érintettek voltak, akik amúgy a legbelső bizalmi körbe tartoztak, így Prigozsin mellett Szergej Szurovikin hadseregtábornok.

Ebben a zavaros időszakban erősödtek fel a már korábban is gyakran hangoztatott nézetek, hogy Putyinnak dublőrei vannak. Különös esetek és videófelvételek sorát mutatták be, de a Kreml rendre tagadta, hogy az elnök hasonmásokat küld egyes eseményekre maga helyett. Ezek a híresztelések azóta nagyjából megszűntek, miként az elnök egészségi állapotáról szól kombinációk is.

„A Kreml nagyon komolyan veszi Vlagyimir Putyin biztonságát. Látható és láthatatlan őrök egész serege védi” – mondta egy orosz tisztviselő, aki részt vett már sok Győzelem Napi felvonuláson. Sem Hruscsov, sem Brezsnyev idején nem létezett ilyen szintű bizalmatlanság és szigor, pedig ők is veszélyes hidegháborús időben vezették az országot.

Twitter-post/videó

A Kreml szerint nincs szükség a biztonság fokozására, de azért fokozzák

„A biztonsági intézkedések a standard szinten vannak. Mindent megteszünk, hogy biztosítsuk az elnök biztonságát” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője májusban újságíróknak a Fico elleni merénylet után. Ezzel szemben a különleges szolgálatok Putyin életének gyakorlatilag most már minden területét felügyelik.

Az elnök minden ételét tesztelik egy hordozható labor segítségével – mondta egy Kremlhez közeli forrás. Az elnöknek személyes szakácsai vannak, akik mindig vele utaznak. Az étkezések alapanyagát is ők hozzák magukkal. A főzést követi egy különleges tisztcsoport vizsgálata, melynek során minden fogást ellenőriznek, mielőtt Putyin elé kerül.

Putyin legalább 2023 óta visel testpáncélt nyilvános szabadtéri rendezvényeken, köztük Moszkvában is – mondta a The Moscow Timesnak az a két orosz tisztviselő, akik személyesen is látták Putyint több ilyen megjelenés alkalmával. 

Ezt az Elnöki Biztonsági Szolgálat (SBP), a Szövetségi Gárdaszolgálat (FSzO), vagyis az elnököt védő egység határozott ajánlására tette – mondta az ügyben jártas két tisztviselő egyike.

„Idén május 9-én a főnök [Putyin] egyértelműen rejtett páncélt viselt a felvonulás alatt. És ez az elővigyázatosság szerintem szükséges is” – mondta az első tisztviselő.

„Isten megóvja az óvatosakat” – mondja egy biztonsági tiszt

Jade Miller, egy független brit biztonsági tanácsadó szerint Vlagyimir Putyin jelenleg a világ legvédettebb embere, amit érthetőnek tart. A szakértő a lap felkérésére megvizsgálta a Putyinról a győzelem napi felvonuláson készült videofelvételeket, és ezekből arra a következtetésre jutott, hogy az elnök valóban golyóálló mellényt viselt.

„Úgy tűnik, Putyin meglehetősen mereven jár, és főként nem látszanak természetes gyűrődések felöltője hátulján, amikor sétál és kezet fog a katonai személyzettel. Felsőteste természetellenesen néz ki, vállai meglehetősen szélesek, és mintha azt próbálná biztosítani, hogy senki ne lássa a viseletet. Szakmai véleményem szerint volt rajta valamilyen ballisztikai védelem a felvonuláson” – összegezte Miller.

Putyin érkezik a tribünre
Putyin érkezik a tribünreYouTube

A Győzelem Napja az év egyik legfontosabb és leginkább szimbolikusabb ünnep a Kreml számára. Azért, mert Putyin ezt a napot tartja a modern Oroszország legitim alapjának, nem pedig a ’17-es bolsevik forradalmat, ami szerinte meggyöngítette a birodalmat.

A hatalmas katonai parádé előkészületeivel már jó korábban megkezdődnek. Az FSzO védelmi szervezet két héttel a parádé előtt lezárja a Vörös teret a nyilvánosság elől és megvizsgálja a meghívottak politikai hitelességét és lojalitását. Mielőtt beléphetnének a Vörös térre, az esemény minden résztvevőjének – beleértve a második világháborús veteránokat, tisztviselőket és képviselőket is – alapos személyes ellenőrzésen kell átesnie.

Forrás

Hirmagazin.eu