Terrortámadásként kezeli a norvég rendőrség azt a lövöldözést, amely szombaton kora reggel történt egy oslói melegbár közelében, és amelynek következtében két ember meghalt és legalább 21 másik megsebesült.

Norvégiában a legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el a merénylet után.

A rendőrség közölte, hogy letartóztattak egy 42 éves iráni származású gyanúsítottat, akit gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorcselekménnyel vádoltak meg. A hatóságok szerint egy mentális problémákkal is küszködő, iszlamista szélsőségesről van szó.

A férfi ismert volt a belföldi hírszerző szolgálatok előtt, korábban már összeütközésbe került a törvénnyel kisebb szabálysértések, például kés- és kábítószer-birtoklás miatt – közölte a rendőrség sajtótájékoztatóján, a gyanúsított megnevezése nélkül.

Okunk van feltételezni, hogy gyűlölet-bűncselekményről lehet szó

– mondta a rendőrség sajtótájékoztatóján. Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök „szörnyű és mélyen megdöbbentő, ártatlan emberek elleni támadásnak” nevezte a történteket. Harald király, Norvégia uralkodója is elborzasztónak nevezte az esetet, mint mondta, „össze kell fognunk, hogy megvédjük a szabadságot, a sokszínűséget és egymás tiszteletét”.

„Most minden jel arra utal, hogy csak egy személy követte el ezt a cselekményt” – mondta Tore Barstad rendőrtiszt a sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az egész fővárosban megerősítették a rendőri jelenlétet, hogy más esetekkel is foglalkozni tudjanak. A rendőrségre az első bejelentések 1 óra 14 perckor érkeztek, és a gyanúsítottat öt perccel később már letartóztatták

– mondta Barstad.

Szemtanúk állítása szerint a férfi nagyon céltudatosan lőtt. Az NRK rádió újságírója, aki szintén jelen volt a lövöldözésnél, azt mondta, hogy a támadó egy táskával érkezett, abból vette elő a fegyvert, és kezdett tüzelni.

A rendőrség két fegyvert talált a helyszínen, az egyik egy automata fegyver volt. A rendőrség közölte, hogy a támadást követően ideiglenesen felfegyverezi a sürgősségi szolgálat teljes személyzetét.

A fővárosban szombat délutánra tervezett Pride-felvonulást az erőszakos cselekmény után rendőrségi javaslatra lefújták.

„Ez rettenetes. Nagyon ijesztő, hogy az ember teljesen biztonságban érzi magát, és akkor hirtelen ilyesmi történik”

– mondta egy férfi.

Egy leszbikus pár pedig arra a kérdésre, hogy most elkezdtek-e félni, azt válaszolta, hogy nem. Közölték, hogy csak még harsányabbak lesznek és még több embernek fogják megmutatni, milyen büszkék magukra.

Többen be is bizonyították, hogy ezt komolyan gondolják. A törölt Pride helyett spontán melegfelvonulást tartottak a norvég fővárosban.

euronews

Hirmagazin.eu