Home Külföld Kiemelt külföldi hírek TEK-esek és ukrán katonák védik Szijjártó Pétert – levideózták a magyar külügyminiszter...

TEK-esek és ukrán katonák védik Szijjártó Pétert – levideózták a magyar külügyminiszter óriási konvoját

Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter Facebook

Szijjártó Péter konvoja körülbelül húsz járműből áll. Egy ukrán portál videót közölt a külgazdasági és külügyminisztert kísérő csapatról.

„Irány Ungvár, hosszú napunk lesz (…) Mindent meg kell tenni azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja korábbi jogait”

– írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalára hétfőn.

Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter Facebook

Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy a külgazdasági és külügyminiszter megérkezett Ukrajnába, és Ungváron találkozik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és csapatával. A tárgyalás során számos témát érintenek majd, illetve előkészítik Orbán Viktor miniszterelnök  és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját. Az út azonban nem indult zökkenőmentesen, ugyanis 

a múlt hét során egy ukrán nyelvű e-mailben halálosan megfenyegették a minisztert.

Szijjártó Péter már Ungváron volt, konvoját mentő is kísérte, minden eshetőségre felkészülve védték a magyar külügyminisztert.

Az ukrán oldal videót is közölt a magyar miniszter konvojáról, a Blikk cikke szerint délelőtt, háromnegyed tizenegykor érkezett meg Szijjártó Péter konvoja a Kálvária temetőhöz. A környező utcát lezárták, hogy 

a legalább húsz járműből álló konvoj akadály nélkül haladhasson. A magyar rendszámú autókban állig felfegyverzett TEK-esek ültek, és az ukrán hatóságok is számos fegyveressel védik a magyar külügyminisztert. 

A konvojban egy mentőautó is haladt, baj esetére. Szijjártó negyed órát töltött el a katonai temetőben, ahova se a gyászoló hozzátartozókat, se a magyar lapot nem engedték be ez idő alatt az ukrán rendőrök. Miután a konvoj elhaladt, szabad lett az út.

Viktor Mikita kormányzó teljesen új szemléletet hozott Kárpátaljára: a megbékélés kultúráját képviseli annak érdekében, hogy ukránok és magyarok egymás mellett békében élhessenek

– írta Szijjártó Péter.

Facebook-post

A miniszter hozzátette, hogy a magyar kormány szeretne javítani Ukrajna és Magyarország együttműködésén, ezért is jó szerinte, hogy a kormányzó már a záhonyi határnál csatlakozik a delegációhoz.

Tegnap este hazaérkezett Ukrajnából Szijjártó Péter

A külgazdasági- és külügyminiszter a közelgő kormányfői találkozó előkészítésén túl infrastrukturális fejlesztésekről is tárgyalt ukrán kollégájával.

Hazaérkezett ukrajnai látogatásáról Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, ahol a közelgő kormányfői találkozó előkészítésén túl infrastrukturális fejlesztésekről is tárgyalt ukrán kollégájával.

Hazaérkezett Ukrajnából Szijjártó Péter
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter Facebook

Szijjártó látogatását jelentős védelmi készültség övezte, mivel azt megelőzően egy ukrán csoport megfenyegette a magyar külügyminisztert, hogy megtámadják, ha belép Ukrajna területére.

A külgazdasági és külügyminiszter látogatása során kiemelte: a két ország közt

jó viszonyról azért nem lehet beszélni, mert 2015 óra lépésré lépésre születtek olyan jogszabályok Ukrajnában, amelyek magyar nemzet közösségi jogait egyre inkább csökkentették.

Szijjártó ezek helyreállítását kérte ukrán kollégájától, ugyanakkor elmondta, hogy eredményes megbeszélést folytatott az ukrán delegációval, például a határon átívelő infrastrukturális fejlesztésekről, továbbá az eddigi megbízható kőolajszállítási útvonal fenntartását kérte ukrán hivatali partnerétől, és azt, hogy biztosítsanak korrekt működési körülményeket a magyar vállalatok számára.

Facebook-post

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta, hogy

előkészítik Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij elnök közötti találkozót.

Jermák kiemelte, hogy 2019 óta 200 tárgyalás volt Oroszországgal, tizenegy megállapodás volt a tűzszünetre, de Moszkva ezt az időt arra használta, hogy megtudja szállni Ukrajnát.

Annyira senki nem akarja a békét, mint az ukránok, de mi egy igazságos békét szeretnénk. Nem egy  befagyasztott konfliktuson alapuló békét akarunk, mert látjuk, hogy az ilyen konfliktusokkal mi történik az egész világon

– fogalmazott Andrij Jermak. Hozzátette, hogy Ukrajna az igazságos békéért küzd, elvárják, hogy tiszteljék az ország függetlenségét, a területi integritását, ezért minden partnerükkel  ülnek le tárgyalni, mer „mind egyek ebben a gondolatban”. 

Forrás1

Forrás2

HIRMAGAZIN.EU

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version