Azt, hogy az utakon, a mindennapi közlekedésben – akár személyautóval, akár rollerrel vagy kerékpárral haladunk – egymás partnereiként kell tekintenünk a másikra, soha nem lehet elégszer hangsúlyozni.

opera pillanatfelvétel 2024 06 09 042031 www.feol.hu
Kerékpáros ügyességi verseny is szerepelt a feladatok között. Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

S ha ezt minél korábban tudatosítjuk a gyermekekben, fiatalokban, annál biztosabb, hogy körültekintő, megfontolt módon közlekedő felnőttekké válnak. Ehhez nyújthat segítő kezet a család, illetve szakemberek segítségével, játékos keretek között, a rendőrség szervezésében megvalósuló Közlekedik a család program, amelynek Fejér megyei területi megmérettetését június 8-án, szombaton tartotta a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság Székesfehérváron, a Mátyás király körút egy elzárt területén.

– Hét helyszínen kilenc feladat vár a családokra – tekintett körbe a helyszínen Illés Mihály alezredes. – Van, ahol az egyik szülőnek a B kategóriás jogosítványhoz, míg a másik szülőnek és a gyerekeknek a kerékpáros közlekedés szabályaihoz kapcsolódó tesztlapot kell kitölteniük. Máshol a jogosítvánnyal rendelkező felnőttnek a személygépjármű napi első elindulása előtti ellenőrzést kell elvégeznie, míg odébb a kerékpár kötelező tartozékait vizsgálják a versenyzők. Emellett a családtagok megmutatják még, mennyire ügyesek autót vezetve és kerékpárt hajtva; milyen elméleti tudással rendelkeznek a KRESZ-t tekintve; újra tudnak-e éleszteni egy embert; hogyan tudnak boldogulni ittas állapotban, azaz ittasszemüveget használva; és hogy mennyi idő alatt tudják lecserélni egy autó kerekét.

Ez utóbbi esetében – tapasztalataink alapján – általában az édesapák vállalták magukra a munka oroszlánrészét, jellemzően 2–4 perces futamidővel. Ottjártunkkor a legjobb teljesítmény valamivel több mint másfél perc volt, ezt kellett megugrania a többi versenyzőnek.

A biztonságos közlekedés egyik alapja a kerekek megfelelő állapota. Az egyik állomáson a kerékcsere időre ment Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Mindegyik versenyszámban helyezést érnek el a családok. Ezeket összeadjuk, és aki a legkisebb számot tudhatja magáénak a nap végén, ő a nyertes. Holtverseny esetén a versenyszámokban elért helyezések döntenek – részletezte az országosan 13. alkalommal megrendezett program technikai hátterét a rendőr alezredes.

Családok nemcsak Székesfehérvárról, sőt, nemcsak Fejér megyéből érkezhettek, érkeztek: Nagyvenyim, Iszkaszentgyörgy, Hantos, Pákozd, Isztimér, Kőszárhegy és Sárosd mellett Érd, Siófok, Százhalombatta és Budapest is a listán szerepelt. Feltétel volt, hogy a nevező szülők a családban legalább egy, 6 és 17 év közötti gyermeket neveljenek. Ebben az évben Fejért tekintve rekordszámú versenyző indult: az előzetes online regisztráció során több mint húszan jelezték versenyzési szándékukat, ám a kör a helyszínen még bővülhetett.

Noha az eredményeket már június 10-én, hétfőn megtudják a családok, a Fejér vármegyei döntő díjátadóját június 13-án tartják; innen az első helyezett család tagjai jutnak tovább az országos döntőbe.

Életképek a verseny délelőttjéről:

Forrás

Hirmagazin.eu