Tanár 260.000, Matolcsy 6.000.000 – a Károlyiban ezek a táblák fogadták ma reggel az oda érkezőket – ami eddig történt, és a következő napok tiltakozási menetrendje..

Dátum:

Kinek van ideje manapság azzal foglalkozni, hogy ha holnap nem indul újra teljes gőzzel a százhalombattai olajfinomító, akkor mekkora bajban lesz az ország, mikor tegnap a Belügyminisztréium jó érzékkel bejelentette, hogy kirúg nyolc, budapesti, középiskolai tanárt, mert tüntettek.

A tanárok kirúgásával az a helyzet állt elő, hogy a Belügyminisztériumon kívül ez nagyjából senki szerint nem jó döntés. Legfőképpen a diákok szerint nem jó, ők ugyanis kiállnak a tanáraik mellett. Mert ugye a Belügyminisztréium azzal jön, hogy a tanárok kirúgása a diákok érdekeit szolgálja, mivel a tanártüntetések a diákok tanuláshoz való jogát csorbította.

A legfrissebb hírek itt!

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor, ha nincs egyáltalán tanár, akkor mi van a tanuláshoz vlaó joggal, honnan fogják pótolni ezeket a tanárokat? A diákok és szülők tömegesen állnak ki a pedagógusok mellett, de persze az szinte teljesen kizárt, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium meghátráljon, hiába tartja a mondás,

„Ha mindenki azt mondja, hogy részeg vagy, feküdj le”.

Mint írtuk, már szerda este – a kirúgásokról szóló hír nyilvánosságra kerülésének napján – többezres tömeg gyűlt össze a Belügyminisztérium előtt, hogy tiltakozzanak a nyolc tanár elbocsátása ellen. Csütörtökön reggel pedig több iskolában is munkabeszüntetést hirdettek a pedagógusok, a Karinthy Ferenc Gimnáziumban pedig (ahonnan hat tanárt rúgtak ki) rendkívüli szünetet rendeltek el. Több helyen, mint a Fazekas Mihály Gimnázium vagy az Eötvös, a diákok jó része is csatlakozott a tiltakozásokhoz.

A legfrissebb hírek itt!

Az Eötvösnél a diákok megmozdulásáról a tanárok mit sem tudtak, meglepődve konstatálták, hogy az épületnél felsorakozó diákok tapssal köszöntik őket. Nehéz tehát megmagyarázni, hogy miért is a diákok érdeke a tanárkirúgás.

A Károlyi Mihály Gimnáziumban ilyen feliratok várták az érkezőket:

Galéria

A tiltakozásokhoz számos iskola csatlakozott – lista és a mai nap történései itt:

Ülősztrájk, tüntetések: csütörtök reggel a diákok is demonstrálnak több budapesti középiskolában

Tanár tüntetés / Fotó: Zsolnai Péter

Az ország egyik legjobb gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium előtt napindító tüntetést tartottak (képünk illusztráció) / Fotó: Zsolnai Péter

A diákok szolidaritást vállalnak a pedagógusokkal.

A Blikk is megírta, hogy szerda este többezres tömeg gyűlt össze a Belügyminisztérium előtt, hogy tiltakozzanak a legutóbb elbocsátott nyolc tanár miatt. Mint az ismert, Pintér Sándor hivatala szerdán sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium újabb nyolc pedagógusától válnak meg, mert polgári engedetlenséget (munkamegtagadást – A szerk.) követtek el.

A kirúgások hatására csütörtök reggel több iskolában is munkabeszüntetést hirdettek a pedagógusok, a Karinthy Ferenc Gimnáziumban pedig (ahonnan hat tanárt rúgtak ki) rendkívüli szünetet rendeltek el.

A legfrissebb hírek itt!

A megmozdulásokhoz a diákok is csatlakoztak. Az ország egyik legjobb gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium előtt napindító tüntetést tartottak – írta a 444.

A budapesti Eötvös Gimnázium épülete előtt pedig az intézmény több száz diákja sorakozott fel csütörtök reggel nyolc előtt, tapssal köszöntve minden érkező tanárt – írja a Telex. Később megtudtuk, hogy erről a tapsos akcióról a tanárok semmit nem tudtak, este szervezték meg maguktól a diákok, mert így szeretnék jelezni, hogy megbecsülik a tanáraikat.

A reggeli sorfal és tapsolás mellett ülősztrájkba is kezdenek az iskolában: a második, harmadik és negyedik órára nem mennek be. Holnapra úgy készülnek, hogy rendes tanítási nap lesz, de mivel a diákok szervezték a mai akciót is, így nem tudni, hogy holnapra is készülnek-e hasonlóval.

Diákok az Eötvös József gimi előtt / Fotó: BlikkDiákok az Eötvös József gimi előtt / Fotó: Blikk

Radnóti Miklós gyakorló általános iskola és gimnázium ugyancsak csatlakozott a tanári engedetlenségi mozgalom csütörtöki napjához. Délelőtti ottjártunkkor úgy tűnt, folynak a foglalkozások, a gyerekek vonultak a tantermekbe. Az iskola igazgatója, elfoglaltságra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, de mint megtudtuk míg korábban voltak utcai demonstrációk az épület körül, mára nem hirdettek meg ilyeneket.

A legfrissebb hírek itt!

A Tanárok a tanárokért Facebook-posztja szerint az alábbi iskolákban lesz december 1-jén, csütörtökön munkabeszüntetés (kommentekben további intézmények jelezték, hogy csatlakoznak az akcióhoz, így a lista folyamatosan frissül):

 • Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola
 • Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola
 • Budapest I. kerületi Petőfi Sándor Gimnázium
 • Budapest I. kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
 • Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium
 • Budenz József Általános Iskola és Gimnázium
 • Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium
 • II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
 • Járdányi Pál Zeneiskola
 • Karinthy Frigyes Gimnázium
 • Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium
 • Kosztolányi Dezső Gimnázium
 • Kőbányai Szent László Gimnázium
 • Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és ZAMI
 • Pilisborosjenői Német Nemzetiségű Általános Iskola
 • Újbudai József Attila Gimnázium
 • Újpesti EGYMI
 • Városmajori Gimnázium
 • Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium
 • Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium
 • Lázár Ervin Általános Iskola
 • Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium
 • Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
 • Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola
A következő napok menetrendje, itt:

Tüntetéshullámot indítottak el a tanárkirúgások: itt a következő napok menetrendje

A Kölcsey Gimnázium 5 tanárának elbocsátása inditotta be a rendszeres utcai tiltakozásokat /Fotó: Fuszek Gábor

A Kölcsey Gimnázium 5 tanárának elbocsátása inditotta be a rendszeres utcai tiltakozásokat / Fotó: Fuszek Gábor

A szerdai újabb tanárkirúgások nem félemlítették meg sem a diákokat, sem pedagógusokat, sem pedig a szülőket.

A pestlőrinci Karinthy Gimnázium tanárai már szerdán bejelentették, határozatlan időre nem veszik fel a munkát. Az igazgató kétnapos rendkívüli szünetet rendelt el.

A legfrissebb hírek itt!

A Vörösmarty Mihály Gimnázium tantestülete a szülőknek küldött levelében ezt irja: „Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tantestületünk 90%-a mai és a holnapi napon a munka felvételét, mert elfogadhatatlannak tartja Törökné Pethő Erzsébet kollégánk munkaviszonyának megszüntetését” – értesült a 444.hu

Az iskolavezetés december 1-jén és 2-án rendkívüli szünetetet rendelt el, mert nem lehet megszervezni a tanítást. „A továbbiakról később adunk tájékoztatást” – zárják.

A következő napok tiltakozásainak menetrendje

 • Az Egységes Diák Front a Tanítanék Mozgalommal együtt szombatra, december 3-ára újabb tüntetést szervez a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé.
 • A két szakszervezet, a PDSZ és a PSZ december 8-ára országos tanársztrájkot hirdetett meg.
 • A diákszervezet azt is bejelentette, hogy 9-ére tüntetés szervez az MTVA-székház elé, követelve, hogy olvassák be az EDF és Tanítanék 9 pontos kiáltványát.

Az Egységes Diák Front, mint a szerdai tüntetésen elhangzott, arra buzdítja a diákokat, hogy tiltakozásul a iskoláikban szervezzenek rövidebb-hosszabb ideig tartó ülősztrájkot.

A legfrissebb hírek itt!

A Tanárok a tanárokért Facebook-posztba gyűjti, melyek azok az iskolák, amelyek csatlakoztak csütörtökön a munkabeszüntetéshez (kommentekben további intézmények jelezték, hogy csatlakoznak az akcióhoz):

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Hideg zuhany: lehet, hogy semmi nem lesz az ország legdrágább autópályájából

Úgy tűnik, lekerült a kormány napirendjéről az ország legdrágább...

Sajtóértesülések szerint a magyar kormány további Gripen vadászbombázók beszerzéséről tárgyal a svéd gyártóval

A legújabb Gripen vadászbombázókat veheti meg Magyarország – megmutatjuk,...

Átadta a Mol a kecskeméti stratégiai kerozintárolót, a beruházás részleteiről Szabó Szabolcs Pál, a cég csoportszintű értékláncmenedzsmentjének ügyvezető igazgatója beszéllt..

Gigantikus üzemanyag-tároló épült Kecskeméten: meghétszereződött a kerozintartalék Átadták pénteken a...

A kíméletlen – megtörtént események alapján – videó

Egy fiatal angol bokszolót pitiáner drogügyletek miatt Thaiföld legkeményebb...
Megszakítás