Home Tudástár Tudástár - minden érdekesség Szlovákiában minden negyedik dolgozót kiszorítottak a robotok, és most a munkaidő miatt...

Szlovákiában minden negyedik dolgozót kiszorítottak a robotok, és most a munkaidő miatt támadnak (mesterséges intelligencia)

jaguarlandrovernitra1

A vírus után már a robotok is támadnak

POZSONY | A koronavírus-járvány utáni gazdasági mélyrepülés időszakában a robotok tömegesen szoríthatják ki az alkalmazottakat a cégekből. Az elemzők szerint a szlovákiai dolgozók harmadának veszélyezteti az állását a várhatóan minden eddiginél magasabb sebességbe kapcsoló robotizálás.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A pénzügyminisztérium már a hét elején figyelmeztetett arra, hogy a cégek koronavírus-járvány miatti nehézségei idén akár több mint a tizedével is visszavethetik a szlovák gazdaságot. Eduard Heger pénzügyminiszter elismerte: a válság miatt csak idén minimum 76 ezer ember veszítheti el a munkáját. Az elemzők szerint azonban ennél is rosszabb lehet a helyzet, a szaktárca előrejelzése ugyanis csak a válság közvetlen hatásaival foglalkozik.

„Az elmúlt 30 év recessziói azt bizonyítják, hogy a cégek többsége a válságból történő kilábalás során jóval nagyobb hangsúlyt fektet a költségek csökkentésére, és az ezt elősegítő automatizálásra, robotokra cserélve az alkalmazottait. A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a koronavírus-járvány által kiváltott mostani gazdasági visszaesést követően sem lesz ez másképp”

– nyilatkozta lapunknak Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A robotok a globális átlagnál már most is nagyobb számban vannak jelen a szlovákiai üzemekben. A legutóbbi felmérések szerint globális átlagban minden 10 ezer ipari alkalmazottra 85 robot jut, míg Szlovákiában már 151. Ez még az európai átlagnál (106 robot/10 ezer fő) is jóval nagyobb. A világjárvány okozta recesszió miatt a cégek nagy része az elkövetkező időszakban ráadásul még több figyelmet szentel majd a költségek lefaragására, aminek az egyik módja az emberek robotokra cserélése lesz. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) előrejelzése szerint az elkövetkező időszakban évente 14 százalékkal nőhet a robotok száma, ami világszerte 600 ezer új robotot jelent évente.

„A robotok Szlovákiában hosszabb távon a munkahelyek 34 százalékát veszélyeztetik, vagyis az alkalmazottak akár harmadának is elvehetik a munkáját. Elsősorban az alacsonyabb végzettségű ipari munkások vannak veszélyben, nem számíthatnak biztos állásra azonban a telefonos ügyfélközpontokban dolgozók és a pénztárosok sem”

– mondta Buchláková.

Szlovákia számára különösen aggasztó, hogy a robotok bevezetése az ország legfontosabb húzóágazatában, az autóiparban a leggyorsabb, globális szinten a tavaly gyártott robotok harmada ugyanis az autóiparban talált gazdára.

„Az elkövetkező időszakban az autógyártásban azokon a pozíciókon is megjelenthetnek a robotok, amelyeket jelenleg még emberek töltenek be. A gyártási folyamatok az újabbnál újabb technológiának köszönhetően egyre bonyolultabbak, ami elengedhetetlenné teszi az automatizálást” – tette hozzá Buchláková.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Szlovákia ugyanakkor extrém módon függ az autóipartól: a legutóbbi – még a válság kirobbanása előtti – adatok szerint ez az ágazat adja az ipari termelés felét, az ország kivitelének pedig csaknem a 47 százalékát. Az autógyártók közvetlenül 177 ezer, közvetve pedig 275 ezer embernek adnak munkát. Ha ebben az ágazatban tömeges elbocsátásokra kerülne sor, azt az egész ország megérezné.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Buchláková szerint a robotizálással kapcsolatos elbocsátási hullám hosszabb távon növelheti a szociális elégedetlenséget, előbb vagy utóbb így a politikusok is kénytelenek lesznek foglalkozni a robotizálás negatív hatásaival.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdasági és a demográfiai válság mellett Szlovákia kénytelen lesz felkészülni a robotizálással kapcsolatos kihívásokra is, miközben a felmérések szerint e tekintetben Szlovákia az egyik leginkább sújtott országok közé tartozik majd, ami miatt rengeteg ember veszítheti el a munkáját”

– ismerte el Igor Matovič kormányfő is. Szerinte olyan intézkedések meghozatalát tervezik, amelyek segíthetnek átvészelni ezt a kritikus időszakot, igénybe véve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos uniós újjáépítési programból származó forrásokat is.

ujszo

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version