Változik a hitelintézeti tag részjegyszerzésének adóztatása, újabb mentességet kapnak a sportolók és az edzők, meghatározott esetben adómentes lesz a termőföld értékesítése, ha az Országgyűlés megszavazza a nyári adócsomagot.

A kormány által az Országgyűlésnek T/6351 számon benyújtott törvényjavaslat több ponton módosítja a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt. Cikkünkben a két jelentős – négy vagy több gyermeket nevelő anyákkedvezményét és a magánalapítványok adózását érintő – változáson kívüli módosítási javaslatokat foglaljuk össze.

Értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték (szja-törvény 77/A § (2) bekezdése)

A javaslat kiegészíti a bevételnek nem minősülő tételek felsorolást azzal az esettel, amikor a szövetkezeti formában működő szövetkezeti hitelintézet tagjaként a tulajdonában álló részjegynek szövetkezet részére történő átruházása ellenében részjegyet szerez a szövetkezetben. A módosítás célja, hogy a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 2013. évi CXXXV. törvény alapján létrehozott szövetkezeti hitelintézeti integrációban zajló egyesülési folyamatok során a jogutód kereskedelmi bankban részvényt szerző befektető tulajdonosok és a Holding szövetkezetben részjegyet – és ezáltal a kereskedelmi bankban közvetetten tulajdont – szerző tulajdonosok közötti egyenlőtlenséget kiküszöbölje. A Holding Szövetkezetben részjegyet szerző tulajdonosok értékpapír szerzése – mely 2019. január 1-jétől visszamenőleges hatállyal lépne életbe – nem minősül bevételnek, majd csak akkor, amikor a tulajdonos a részvényeket, vagy a Holding Szövetkezet a részjegyeit az átalakulást követően értékesíti.

Hirmagazin.eu