Kezdőlap Főhírek Külföld Szimbolikus helyszínen gyilkolt a strasbourgi merénylő

Szimbolikus helyszínen gyilkolt a strasbourgi merénylő

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Több száz rendőr és katona keresi azt a szélsőséges férfit, aki kedd este Strasbourg belvárosában ártatlan emberekre támadt.

A marokkói családból származó 29 éves férfi Allahot éltette, miközben Európa egyik legismertebb karácsonyi vásárában vérengzésbe kezdett. Két embert megölt, egy tucatot megsebesített, többen válságos állapotban vannak.

Franciaországban a támadás után emelték a terrorkészültségi szintet, több európai városban – ahogy Budapesten is – megerősítették a karácsonyi vásárok védelmét. Franciák és külföldi turisták százezrei látogatják a kontinens egyik legrégebbi karácsonyi vásárát, ahol kedden merényletet követett el egy férfi.

A vérengzés több mint fél órán keresztül tartott az óvárosban: két ember meghalt, egy sérült jelenleg – ahogy a főügyész fogalmazott – az agyhalál állapotában van, legkevesebb öt embert válságos állapotban vittek kórházba. Strasbourg belvárosában pánik tört ki. A férfit szinte egyből a támadás után azonosították, de elfogni nem tudták.

Sikerült elmenekülnie

A lövöldözés röviddel nyolc előtt kezdődött, éppen a város híres karácsonyi vásárának zárása előtt. A támadó utcáról-utcára sétált, miközben látszólag válogatás nélkül lőtt a járókelőkre. Volt, akire késsel támadt, miközben több szemtanú szerint azt kiabálta arabul, hogy Allahu akbar, vagyis Allah a leghatalmasabb.

A lövöldözések után nem sokkal a katonák tűzpárbajba keveredtek a támadóval, lábon lőtték, ám így is sikerült elmenekülnie.

Lezárták a környéket

A hatóságok elkerítették a környéket, a tömegközlekedést leállították, az embereket pedig arra kérték, hogy kerüljék az utcákat. Rengetegen hosszú órákon keresztül boltokban, éttermekben és más helyszíneken ragadtak.

A hatóságok azt gyanítják, hogy dzsihadista terrortámadás történt, amelyet szándékosan egy vallási célpont, vagyis a strasbourgi karácsonyi vásár ellen követtek el.

Volt már dolga a hatóságokkal

A sajtóban megjelent a férfi neve és fényképe is. Chérif Chekattnak hívják, 29 éves, strasbourgi születésű francia állampolgárról van szó, akiről a titkosszolgálatok már korábban megállapították, hogy nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthet.

A férfit eddig 27 alkalommal ítélték el Franciaországban, Németországban illetve Svájcban erőszakos bűncselekmények miatt. Feltételezhetően a börtönben radikalizálódott.

Külvárosi lakásán még kedden reggel ütöttek rajta, egy gyilkossági üggyel kapcsolatban. Gránátokat, puskát és lőszert találtak ott. A férfi azonban nem tartózkodott otthon, így társaival ellentétben őt nem tudták elfogni. A nyomozók szerint nem kizárt, hogy a rendőrségi akció miatt kezdett ámokfutásba. A hatóságok kedd este nagy erőkkel indítottak hajtóvadászatot utána.

Szerepelt a veszélyes emberek nyilvántartásában

Az elkövetőről tudták a hatóságok, hogy szélsőséges iszlamisták között mozog, vélhetően a börtönben radikalizálódott, mégsem tudták olyan szinten megfigyelni, hogy a támadást megakadályozzák. Az M1 párizsi tudósítója elmondta, az elkövető szerepelt a hatóságok által vezetett veszélyes emberek listáján.

Elmondta, kedden elsősorban egy gyilkossági kísérlet miatt próbálták előállítani a hatóságok, ezért is merült fel az, hogy ennek az intézkedésnek is köze lehetett a férfi motivációjához.

Hozzátette: a kormánynak is érdeke az, hogy minél hamarabb megtalálják az elkövetőt, hiszen Franciaországban a sárga mellényesek tüntetései miatt egyébként is nagy a feszültség. Ez az ügy pedig még inkább hozzájárul az indulatok felszításához – jelentette a tudósító.

Nincs magyar áldozat

Sok magyar is dolgozik a francia városban, vagy éppen turistaként érkezett oda, többen közülük hallották is a lövéseket. Az áldozatok és a sérültek között azonban nincs magyar. Az M1-nek nyilatkozó magyarok arról beszéltek, a város szinte kiürült a támadás után, a rendőri jelenlét folyamatos.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a kedd esti lövöldözésnek nincs magyar érintettje, sem az ügyeleti telefonszámot, sem a párizsi nagykövetséget nem keresték segítségért magyar állampolgárok. Szijjártó Péter hozzátette: az unió vezetőinek mindent meg kell tenniük azért, hogy Európa visszakapja a biztonságát.

Szijjártó Péter részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak Magyarország kormánya nevében. A miniszter a sérülteknek mielőbbi gyors felépülést kívánt.

forrás: M1

 


Exit mobile version