Egy karácsonyi vásárban elkövetett terrortámadás világos üzenet arra, hogy a terroristák nemcsak a mindennapi életünket, hanem a vallásunkat, a kultúránkat, az egész európai keresztény civilizációt tönkre akarják tenni, meg akarják semmisíteni – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tavaly december 19-én Berlinben elkövetett iszlamista terrortámadás évfordulóján.

Emlékezzünk: 2016. december 19., Berlin

 

Emlékeztetett arra, hogy hat nemzet tizenkét polgára vesztette életét, és negyvennyolcan súlyos sérüléseket szenvedtek, miután a tömegbe hajtott az Iszlám Állam terroristája, aki évekkel korábban illegális bevándorlóként érkezett Európába.

Az európai keresztény civilizáció elleni támadások egy olyan folyamat részét képezik, amelyet a továbbiakban nem szabad megengedni, éppen ezért az illegális bevándorlással szemben minden lehetséges lépést meg kell tenni – szögezte le Szijjártó Péter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni volt az egyik olyan útvonal, amelyen keresztül a legtöbb illegális bevándorló érkezett Európába, ezért az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb feladata a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása lesz. „Ehhez pedig szükség van arra, hogy azokat az országokat segítsük, amelyek hajlandók határaik, ezáltal egész Európa megvédésére. Ezen országokat úgy tudjuk a legjobban segíteni, ha az európai integrációs folyamataikat felgyorsítjuk” – tette hozzá Szijjártó Péter. Tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri követte el a merényletet Berlinben.

Az Iszlám Állam terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal hajtott be a német főváros egyik leghíresebb adventi vásárán, a Breitscheid téren szórakozó tömegbe. A támadás után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Forrás: MTI

Képek: 24.hu

Videó: YouTube