A hidegháború előszelében, az ukrajnai háború árnyékában kell konkrét lépéseket kidolgozniuk a részt vevő államoknak a nemzetközi gazdaság fellendítésére, számos probléma megoldására.

Megkezdődött Indonéziában a legfejlettebb államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20 csoport állam- és kormányfői találkozója, amelynek házigazdája, Joko Widodo indonéz elnök megnyitó beszédében arra szólította a résztvevőket, hogy alkossanak egységet, és ne engedjék, hogy újabb hidegháború alakuljon ki.

A legfrissebb hírek itt!

A csoportot Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Dél-Korea, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Törökország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és az Európai Unió mint tömb alkotja, de a csúcstalálkozókra rendszeresen meghívnak más intézményeket és országokat, köztük az ENSZ-t is. A mostani találkozón Oroszországot, Mexikót és Brazíliát a külügyminiszter képviseli. Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről a csúcs előtt elterjedt, hogy szívpanaszokkal kezelésre szorult, de később ezt ő maga cáfolta.

A Bali szigetén zajló találkozót az Oroszország indította ukrajnai háború hátterével tartják, fő témái közé tartozik a nemzetközi élelmiszer-ellátás, az informatikai fejlődés, az eladósodottság csökkentése.

Megnyitó beszédében Widodo kijelentette, hogy a G20 felelősséget visel a világ népei felé, márpedig a világ „nehezen tud előrehaladni”, ha a háború nem ér véget. Jelenleg

egyik válság a másikat követi, és ahhoz, hogy a nemzetközi gazdaság a fellendülés útjára lépjen, már a mostani értekezleten konkrét intézkedéseket kell kidolgozni

– szögezte le.

Charles Michel, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a találkozó előtti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy együttes erejével a csoport biztosítani tudja, hogy a világon mindenhol elegendő és megfizethető energiaforrás álljon rendelkezésre. Hozzáfűzte: az európai résztvevőknek el kell érniük, hogy a G20 nagyobb nyomást gyakoroljon Oroszországra a háború befejezésének érdekében.

A legfrissebb hírek itt!

Az Európai Unió indonéziai nagykövete arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videón keresztül beszédet intézett a csúcstalálkozó résztvevőihez, és közreműködésüket kérte abban, hogy Ukrajnában helyreálljon a béke. Vincent Piket közlése szerint Zelenszkij azt is kiemelte, hogy a rendezésnek az ENSZ-charta és Ukrajna területi egységének tiszteletben tartása mellett kell megvalósulnia.

Joe Biden amerikai elnök már a csúcsértekezlet előtt, hétfőn találkozott Hszi Csin-ping kínai államfővel, és megállapodtak egyebek között abban, hogy olyan kapcsolattartási rendszert alakítanak ki a két ország között, amely intenzívebb egyeztetést tesz lehetővé.

Hszi a kínai média közlése szerint később Emmanuel Macron francia elnökkel is tárgyalt, és azt hangoztatta, hogy el kell mélyíteni az együttműködést Peking és Párizs között, miközben kölcsönösen tiszteletben tartják egymás érdekeit is.

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Achmad Ibrahim
infostart