Egy közért, amely éjjel-nappal nyitva tartott

Ma már nemcsak azt tartjuk természetesnek, hogy az élelmiszerboltokban magunk választunk a termékekből, hanem azt is, hogy ha úgy alakul, akár – legalábbis a koronavírus-járványt megelőző időszakban – éjjel is be tudunk vásárolni. De nem volt ez mindig így. Budapesten sokáig – egészen a Kádár-korszak végéig – mindössze egyetlen éjjel-nappali közért működött. Éjjel közért, nappal közért, dolgozik a közért” – ez a neonfelirat volt látható a Blaha Lujza tér és Rákóczi út kereszteződésében álló éjjel-nappali üzleten.

Az éjjel-nappali bolt 1953-ban kezdte meg a nonstop nyitvatartást, és a csúcsforgalmi időszak este 10 órára esett, ahogyan a korabeli Filmhíradó is beszámolt róla:

A honi kiskereskedelemről lévén szó azt is meg kell említeni, hogy

1964-BEN ÚJABB JELENTŐS ÁLLOMÁS VOLT AZ ELSŐ ABC, VAGYIS ÁLTALÁNOS BESZERZÉSI CIKKEK BOLTJÁNAK ÁTADÁSA.

Néhány évvel később már egészen nagy alapterületű ABC-k épültek, nagyobb lakóközösségek közelében, lakótelepeken.

Megkezdődnek az átszervezések, indul a privatizáció

1970-ben pedig nagy átszervezések kezdődtek a Közértnél:

KÜLÖNVÁLT A BUDAPESTI, A BELVÁROSI, A DÉLPESTI ÉS A PEST-BUDAI KÖZÉRT. EMELLETT KÜLÖN CÉG LETT A CSEMEGE RT., AMELY EGY FELJEBB POZÍCIONÁLT BOLTHÁLÓZAT VOLT, SOK IMPORTÁRUVAL A KÍNÁLATÁBAN. 

A közérteket ezt követően még többször átszervezték. Az 1980-as években 12 Közért vállalat működött meghatározott, egymást át nem fedő kerületekben.

AZ 1600 ÜZLETBEN 12 EZER ALKALMAZOTT DOLGOZOTT, A FORGALOM 28-30 MILLIÁRD FORINTRA RÚGOTT,

a fővárosban vásárolt élelmiszerek 60 százalékát a Közért árusította.

Közért üzlet 1949-ben. FORRÁS: FORTEPAN/KOVÁCS MÁRTON ERNŐ

A rendszerváltozást követő időszak azután alaposan átformálta a kiskereskedelem – és azon belül a Közért vállalatok – szerkezetét. A privatizáció idején, Budapesten a Budapesti Közért Vállalat 24 üzlete mellett a kerületi közért vállalatok 1670 boltot üzemeltettek.

A RENDSZERVÁLTÁS IDEJÉN A KÖZÉRTEKET TÖBB ÜTEMBEN PRIVATIZÁLTÁK, A FOLYAMAT 1996-RA FEJEZŐDÖTT BE.

A hálózat kisebb boltjainak többsége az előprivatizáció során licitálással egyesével került magánkézbe, majd a megmaradt nagyobb területű üzleteket 1992 és 1994 között szintén egyesével, három privatizációs fordulóban értékesítették. Azoknak az egységeknek a többségét, amelyek alkalmasak voltak hálózat kialakítására, a holland Spar ausztriai leányvállalata, a belga érdekeltségű Duna Fűszért (a későbbi Profi lánc), és a magyar CBA nyerte el.

A legendás magyar cég, melynek a közhangulat javításához kellett televíziót gyártania
Egykor uralta a rádiók exportját az Orion a világpiacon, és a tévéik is világhírűek voltak, mégis majdnem csődbe ment.

Azokat az üzleteket, amelyeket nem sikerült eladni, három Közért vállalatba (Belvárosi, Délpesti, Pest-budai) szervezték át, és ezeket 1994-ben részvénytársasággá alakították. A többi Közért vállalatot végelszámolással jogutód nélkül megszüntették. Hamarosan a Belvárosi Közért Rt. szintén a felszámolás sorsára jutott, a Pest-budai és a Délpesti vállalatoknak azonban új tulajdonost találtak a privatizációs pályázaton nyertes Hajdú-BÉT Rt. személyében.

A Csemege Kereskedelmi Vállalat pedig a privatizáció során az osztrák Julius Meinl tulajdonába került, majd 2001-től 2012-ig a belga Delhaize csoport tulajdonaként Match néven működött, végül a cég magyarországi kivonulása után az üzletek többsége a CBA, Coop és Spar üzletláncok része lett. Maga a megnevezés azonban máig tovább él, hiszen az utcákat járva vagy az internetet böngészve, több olyan üzlettel is lehet találkozni, amelyek „közértként” aposztrofálják magukat.