Kezdőlap Életmód Egészség - betegség Szennyvízvizsgálattal jelzik előre a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedését

Szennyvízvizsgálattal jelzik előre a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedését

Illusztráció: MTI/Sóki Tamás
reklám cimke zolinak

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Országszerte folyamatosan vizsgálják a szennyvizet a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az adatokból következtetni lehet, hogy az adott területen mekkora a fertőzöttség szintje

– hangzott el az M1 Híradójában.

A mérésekkel két hétre előre tudják jelezni, hogy mikorra várható a fertőzöttek számának emelkedése és a járvány esetleges második hulláma.

Az örökítőanyag a tünetekkel rendelkező és a tünetmentes fertőzött emberek szervezetéből kerül a szennyvízbe. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője arról beszélt: a szennyvíz nem a vírust, csak annak nyomait tartalmazza, így nem fertőz.

Hetente vesznek mintát Budapesten három szennyvíztisztító telepen és a megyeszékhelyeken. Jelenleg minden vizsgált településen kicsi a vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint továbbra is kedvező a járványhelyzet. Egy nap alatt mindössze hat embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és senki sem halt meg. Jelenleg ötszáztizenegyen betegek, nyolcvanhárom embert ápolnak kórházban, közülük öten vannak lélegeztetőgépen.

A környező országokban viszont sokkal rosszabb a helyzet. Romániában előfordult, hogy egy nap alatt kilencszázan betegedtek meg, Horvátországban is több mint száz új esetet jegyeztek fel a hétvégén, Szerbiában pedig már a gyerekeknek is kötelező szájmaszkot viselni.

M1, Hirmagazin.eu


Exit mobile version