Szégyen! Az ellenzék, a minősíthetetlen viselkedésével kockára tette magyar emberek biztonságát! Oszd meg!

Dátum:

A békés tüntetés estére vandalizmussá fajult, az ellenzéki vezetők belehajszolták a magyar embereket egy olyan helyzetbe, hogy rendőreinknek könnygázt kellett bevetniük!

Tüntetés az esti órákban

A Kossuth téren a tömeg az első sorokban dulakodni kezdett a felsorakozott, normál egyenruhás rendőrökkel. Miután elkezdődött a huzavona, ezeket a rendőröket páncélos, rohamsisakos rendőrök váltották le. A tér, az élő közvetítések tanúsága szerint mostanra megtelt. A tömeg a „rabszolgák”, a „mocskos Fidesz”  és a „hazaárulók” jelszavakat skandálja leggyakrabban. Többször elhangzott a „ruszkik, haza” is.

Helyszíni tudósítónk szerint „az első sorok eléggé összevegyültek”, és azt nehéz eldönteni, hogy „a rendőrök kiemeltek e néhány embert vagy azok beépültek-e a sorfalba”. Úgy tűnik azonban, hogy a tüntetőknek sikerül fokozatosan egyre feljebb és feljebb tolni a rendőröket, több lépcsőfoknyit haladtak már előre. „Páran már egészen feljutottak, a rendőrsorfal elég zilált és nagyon türelmes” – jelentette negyed tíz körül munkatársunk a helyszínről. A rendőrök ezután nyomtak egy nagyot kifelé, „amitől viszont totál szétesett a faluk, a tüntetők és a rendőrök teljesen összekeveredtek a lépcsőkön”.

 

Néhány perc tanácstalanság után a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, a lépcső több pontjáról fújták le a tüntetőket, akik így méterekkel visszahátráltak, elhagyva a parlamenti lépcsőt, de még a környékét is. Jó tíz méterrel hátráltak meg. Helyszíni tudósítóink szerint a rendőrök közben megkezdték a tüntető rendőrök bekerítését, a lépcsőn pedig lecserélődött a rendőrsorfal, „és kezdenek újra felfejlődni”. A könnygáz hatására „elég nyugi lett az első sorokban, a rendőrők között vannak, akik nevetgélve beszélgetnek”, a tüntetők is elcsendesedtek kicsit, viszont a tér több pontjára közben O1G (Orbán egy geci) feliratokat fújtak fel – jelentették munkatársaink.

A tüntetők közül tíz-húsz ember közben bejutott a parlament déli kapujához, és azt eltorlaszolták. Rohamrendőrök vették őket körül, közben három kisbusszal újabb ötven rendőr érkezett a térre. A déli kaput eltorlaszoló tüntetőket a rendőrök elkezdték egyesével „kiemelni”, felrángatni a földről. A téren több helyen is könnygázt nyomtak a rendőrök, a gáz szaga lassan beborítja az egész Kossuth teret. Egyik munkatársunk mellett tojással dobáltak rendőröket, de a kaput eltorlaszolók eltávolítása után csendesnek tűnik a tér, a tömeg viszont nem csökken. Egy munkatársunk a déli kapunál

Fél 11 körül a parlament déli kapujánál vetettek be nagyobb adag könnygázt a rendőrök. Nem sokkal később több tucat rendőr vonult a parlament keleti, a Kossuth tér felé fekvő része irányába. Helyszíni munkatársunk szerint közben a tüntetők sorából néhány kisebb köveket dobáltak a parlament felé. Tizenegy előtt nem sokkal a tiltakozók többsége ismét a főkapuhoz indult, ahol a rendőrök friss adag könnygázzal fogadták őket. Munkatársaink korábban, a déli kapunál Gyurcsány Ferencet vélték felfedezni, majd Tamás Gáspár Miklóst is látták a téren.

Tudósítóink szerint este 11 körül körülbelül már csak feleannyi tüntető volt a téren, mint amennyi visszaérkezett oda este 8 körül. A rendőrök egyre nagyobb helyet foglalnak el a téren – körülvették a karácsonyfát is –, és ahogy tudósítónk fogalmaz, „egyre bőkezűbben bánnak a könnygázzal”. Tizenegy után munkatársaink tapasztalatai szerint a tér több pontján megkezdték a rendőrök a kiszorítást, egyre nagyobb adag könnygáz bevetésével.

A rendőrség késő este azt közölte, hogy a tüntetőkkel folyt összecsapásokban öt rendőr sérült meg.

A tiltakozás kezdete

Délután 5 órától 8-ig vonult egy változó nagyságú tömeg Budapesten a túlóratörvény és a bírósági törvény ellen tiltakozva. Nyolc körül értek vissza a Lánchídtól a kiindulópontra, a Kossuth térre, szellősen, de megtelt a tér, a sínekig ért a tömeg széle. A szónokok aggregátorral, hangszóróval beszélnek, például arra kérik a tömeget, hogy térdeljenek le, „hiszen rabszolgák lettünk”. A Parlamentet rendőrsorfal védte.

 

 

Ez történt a Fidesz-székháznál

Áttörtek az épületet védő rendőrökön a Kossuth térről érkező tüntetők a Fidesz-székháznál szerda este, majd ketten elkezdtek felmászni az épületre, az erkélyre jutottak fel, jelentette a helyszíni tudósítónk. A rendőrök ezután megpróbálták kiszorítani az embereket, sikerrel jártak, a rend és a rendőrsorfal gyorsan helyreállt, leszámítva, hogy a székház erkélyére felmászó két fiatal nő ottmaradt egy ideig. Aztán ők is lemásztak, és a rendőrök visszaengedték őket a tömegbe, ezt a tömeg tapssal fogadta.

http://index.indavideo.hu/video/Attortek_a_rendorsorfalat_a_Fidesz_szekhazanal

A tömeg egy része ekkor elindult vissza a belváros irányába, viszont a maradók közül nagyjából egy 20 fős, fiatalokból álló mag megint elkezdte megpróbálni benyomni a rendőrsorfalat, méghozzá elég agresszívan.

http://index.indavideo.hu/video/Mgeprobaljak_attorni_a_sorfalat

Tudósítónk úgy látta, hogy ekkor a rendőrök könnygázt vetettek be, cikkünk korábbi verziójában ezt írtuk, ám a rendőrség ezt cáfolta, azt közölték, hogy

a valóság az, hogy a demonstráció egyik résztvevője fújt le két rendőrt gázspray-vel.

A kedélyek nem csitultak, egy ideig tovább folytatódott a rendőrfal benyomkodása hosszabb-rövidebb hullámokban. Végül hét óra körül  az eddig a székháznál maradt emberek is  elindultak vissza, az Oktogon felé. Az Andrássy úton vonult visszafelé a 4-600 fő körüli tömeg, a Deák térnél kis megtorpanás után a Lánchíd pesti hídfője lett az irány. Az autósok dudálnak, de tudósítóink szerint nem agresszívan, inkább a skandálások ritmusában, szolidarítást sugallóan.

Háromnegyed nyolc körülre a Lánchídhoz értek, a pesti hídfőnél bénították meg a forgalmat, majd némi ácsorgás után a végállomás, a Kossuth tér felé indultak.

 

Kossuth tértől a Kossuth térig

Az egész 5 óra táján indult, ekkor a Kossuth téren a mai események (túlóratörvény megszavazásabírósági rendszer átalakításának megszavazása) ellen demonstráló emberek, nagyjából ezren, Tordai Bence, a Párbeszéd politikusának felhívására vonulni kezdtek a városban, hogy „sétáljanak”, és „emberekkel beszélgessenek”. Kossuth tér – Margit híd pesti hídfő – Nyugati – Oktogon- Andrássy út – Hősök tere – Fidesz-székház volt az első útvonal.

A Kossuth téri induláskor zúgott a „mocskos Fidesz”, a Margit híd felé a Széchenyi felső rakparton a rendőrök a járdára terelték a tömeget. A hídhoz negyed 6-kor értek, majd felmentek a hídra, pontosabban a hídfőnél ácsorogtak az emberek az úttesten.

http://index.indavideo.hu/video/A_Margit_hidon_all_a_tomeg

Voltak, aki pirotechnikai eszközt használtak, miközben a tömeg „diktátor”-t skandált.

http://index.indavideo.hu/video/Pirozas_a_hidon

A rendőrök ekkor leállították a forgalmat, a villamos is leállt, zúgott az Orbán takarodj!.

Mintegy negyedóra múlva az Oktogon felé indultak. Eleinte a Pest felé haladó sávban ment a tömeg, Buda felé még volt forgalom de lassan, háromnegyed 6 körül teljes szélességben kezdték elfoglalni a Körutat. A tömeg eleje a Nyugatinál tartott, amikor a vége a Vígszínháznál volt.

Az Oktogonhoz 6 körül értek az elöl menők. A körúton is ment a pirózás, sok autós dudált a tömegre, tudósítónk szerint szimpatizálásként.

Az emberek aztán az Andrássy útra fordultak rá. Negyed 7 után értek a székházhoz. A Lendvay utcánál óriási rendőri készültség várta őket.
A Fidesz-székház körül hamar nagy rendőri készültség alakult ki. Egy néni a rendőröknek azt üvöltötte, hogy csak három év múlva fizetik ki a túlórájukat. Ezután történt a rendőrsorfal áttörése, majd a székházmászás és a könnygázazás, amiről a cikk elején írtunk, és mindezek után mentek vissza a belváros felé a tüntetők az Andrássyn a Lánchíd érintésével a Kossuth térre.
Forrás: Index.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

A kíméletlen – megtörtént események alapján – videó

Egy fiatal angol bokszolót pitiáner drogügyletek miatt Thaiföld legkeményebb...

Május 17-e az internet világnapja, azonban Magyarországon május 18-án ünnepeljük – képek, videó

Az internet világnapját május 17-én ünneplik, és ez az...

„Erős csapattal” érkezik Budapestre a kínai elnök, nukleáris együttműködés is kezdődik

Történelmi jelentőségű a kínai elnök e heti magyarországi látogatása,...

Kamion hajtott vonat elé Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében,...
Megszakítás