Közép-amerikai országokból származó migránsok százai támadtak a mexikói bevándorlási hivatal munkatársaira, akiket kövekkel is megdobáltak a déli fekvésű Chiapas államban – közölte Alejandro Encinas, bevándorlási ügyekben illetékes államtitkár szerdán.

 

Encinas arról tájékoztatott, hogy a kedden történt incidens embercsempész-csoportokkal hozható összefüggésbe. Mint mondta, a bűnözők el akarják kerülni, hogy a menedékkérőket Mexikóban nyilvántartásba vegyék.Megnyitottuk határainkat, de az embereknek, akik be akarnak jönni országunkba, be kell tartaniuk a beutazásra vonatkozó szabályokat”– húzta alá Encinas.
Az összetűzés azt követően történt, hogyhatszáz ember regisztráció nélkül átkelt a határonGuatemalából Mexikóba Ciudad Hidalgo városának térségében, s a bevándorlási hatóságok megpróbálták feltartóztatni őket. A mexikói sajtóban megjelent videofelvételeken látni lehetett, ahogy a hivatalnokok a rájuk dobált kövek elől a járműveikben kerestek fedezéket.

Több illegális bevándorlót őrizetbe vettek a hatóságok. Számukat egyelőre nem tudni.

Korábbi felvétel. FORRÁS: AFP/JULIO CESAR AGUILAR

Humanitárius vízumot adnak

Mexikó január közepe óta úgynevezett humanitárius vízumokat állít ki a közép-amerikai országokból származó migránsoknak. Az iratok birtokában a bevándorlóknak ideiglenes jelleggel engedélyezik a munkavállalást, illetve a hozzáférést az ország egészségügyi rendszeréhez, a fiataloknak pedig az oktatásban való részvételt. A vízumok előfeltétele, hogya migránsoknak regisztrálniuk kell magukat a mexikói határon.A helyi hatóságok közlése szerint eddig 13 ezer humanitárius vízumot állítottak ki.
A migránsok közül azonban sokan az Egyesült Államokba akarnak eljutni, ahol menekültstátuszban reménykednek.

A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek Hondurasból, Salvadorból, Guatemalából, illetve Nicaraguából.

Forrás: Origo