A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a „nagy csattanásból” arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó – no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint.

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött – mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője hétfőn az M1 televízióban.

Tóth Zoltán a szombat éjjel a Duna verőcei szakaszánál történt, két ember halálával és öt ember eltűnésével járó motorcsónak-tragédiával kapcsolatban kiemelte: mivel a hobbihajóknál nem kötelező a menetrögzítő rendszer és általában nem is használják, a szakértőknek valószínűleg a kishajó roncsaiból kell következtetniük arra, miként manőverezett, milyen sebességgel haladt a vízi jármű.

A hajó típusából és annak – mintegy 190 lóerősnek tűnő – motorjából ítélve a jármű nagy sebesség elérésére volt képes, és a roncsok is azt mutatják, hogy „nagy sebességgel ütközött neki valaminek” – vélekedett a Mahosz szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy mennyire gyakoriak a hajóbalesetek a Duna magyarországi szakaszán, a szóvivő azt mondta, ritkák, hiszen a szabályok betartásával azokat ki lehet védeni.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a hobbihajók növekvő számával nő a balesetek bekövetkezésének kockázata, és

több azoknak a száma is, akik a hajózási szabályokat nem tartják be maradéktalanul vagy nem jártasak például az éjszakai közlekedésben.

Szerinte az a tény, hogy a szállodahajó az előírt útvonalán haladt végig, arra enged következtetni, hogy annak kapitánya nem észlelte a balesetet.

A közlekedési jog szerint

Az ATV Híradójának nyilatkozó szakértők szerint egyértelműen a motorcsónak vezetője hibázott, 30 méternél közelebb sem mehetett volna a szállodahajóhoz, a fényár miatt pedig biztosan látta is, az útvonalát sem keresztezhette – ezt szintén Tóth Mihály, a Magyar Országos Hajózási szövetség szóvivője mondta.

Horváth Imre hajóskapitány szerint ráadásul a szállodahajó kapitánya nem kellett, hogy érzékelje az ütközést, amely olyan volt, mintha egy „pillangó ütközött volna hegynek”.

A Dunán közlekedésre alkalmas időjárás volt szombat este.

Az Indexnek Borbély Zoltán közlekedési szakjogász úgy nyilatkozott: dokumentálják a sérülés mellett a szállodahajó technikai eszközeit is. Ha ezek megtörténtek, és a kapitány nem hivatkozott ezen a ponton műszaki hibára, úgy nem foglalják le ebben az esetben a hajót. Habár a Hableány-katasztrófa esetében is voltak ebből problémák. A jogász szerint inkább az lesz a döntő, hogy mit láttak a szállodahajó utasai, és, hogy mit fog mondani a bíróságon a motorcsónakról megmenekült olasz állampolgárságú túlélő.

A rendőrség korábbi közlése szerint segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát.

A motorcsónak eltűnt utasai után folytatódik a kutatás.

Facebook-post/képek

Forrás

Hirmagazin.eu