Egy budapesti vendéglátóhely ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrök az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, olvasható a hivatal honlapján.

Megdöbbentő higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy II. kerületi étterem hatósági ellenőrzése során. A konyhát általános takarítatlanság jellemezte: padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat kartonpapírral itatták fel, mennyezete és oldalfala poros, elszíneződött, helyenként repedezett, pókhálós volt. Ezenfelül a padlóösszefolyó nyitott volt, fedele hiányzott. A kifröccsenő sütőolajjal vastagon szennyezett konyhai ablakot – a rovarháló hiánya ellenére – nyitva tartották. Az egységben több helyen a világítótestek törés elleni védelmét sem biztosították.

Az egység zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségében is bőven akadt kivetnivaló: hiányzott a szükséges munkaasztal és a kétmedencés mosogató esetében nem gondoskodtak a hideg-meleg folyóvízről, sem a szennyvíz hálózatra való rákötésről. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, feketeborsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása – az erre szolgáló helyiségen kívül – a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt.

A felsorolt problémákon túl súlyos dokumentációs hiányosságot is talált a hatóság, ugyanis a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP dokumentációval nem rendelkezett a vállalkozás.

A Nébih a fenti, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A felügyelők továbbá 7 tétel, mintegy 50 kg nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatályú forgalomból való kivonása mellett döntöttek. Az érintett élelmiszerek felhasználásának és forgalomba hozatalának tiltására is sor került.

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítását, továbbá a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Ma már elképzelhetetlen, hogy lenne olyan étterem Magyarországon, ahol nem alkalmazzák a HACCP-minősítési rendszert, ha pedg mégis van, akkor az elsősorban az ellenőrzés és felügyelet hibája! Hirmagazin.eu

A HACCP (Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzési Pontok) egy rendszer, amelyet élelmiszerbiztonsági kockázatok azonosítására, értékelésére és ellenőrzésére alkalmaznak az élelmiszergyártás és -szolgáltatás területén. Az alapelveket az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozta ki az 1960-as években, és azóta az élelmiszerbiztonság legfontosabb irányítási rendszere lett.

A HACCP célja, hogy megakadályozza, csökkentse vagy megszüntesse az élelmiszerrel kapcsolatos egészségügyi veszélyeket, mint például a mikrobiológiai, kémiai vagy fizikai szennyeződések. Ennek érdekében az élelmiszergyártók és -szolgáltatók az alábbi lépéseket követik:

  1. Veszélyelemzés: Az élelmiszerekhez kapcsolódó összes lehetséges veszély felmérése, beleértve a biológiai, kémiai és fizikai veszélyeket is.
  2. Kritikus Ellenőrzési Pontok (KEP) azonosítása: A termelési folyamatokban azon pontok azonosítása, ahol a veszélyeket ellenőrizni lehet vagy kell.
  3. Kritikus Határértékek (KH) meghatározása: Azok a paraméterek vagy határértékek, amelyeket egy KEP-nél ellenőrizni kell annak érdekében, hogy az élelmiszer biztonságos legyen.
  4. Kritikus Ellenőrzési Pontok (KEP) monitorozása: Az élelmiszer előállítása vagy szolgáltatása során azoknak az ellenőrzési pontoknak az ellenőrzése, amelyek veszélyt jelenthetnek az élelmiszerbiztonságra.
  5. Javító intézkedések: Azon intézkedések meghatározása és végrehajtása, amelyeket meg kell tenni, ha egy KEP-nél valamilyen probléma vagy veszélyesség jelentkezik.
  6. Dokumentáció és nyomonkövetés: Az összes folyamat dokumentálása, az ellenőrzések eredményeinek rögzítése és a rendszer folyamatos felülvizsgálata és frissítése.

Az éttermi higiénia feltételrendszerének célja az élelmiszerbiztonság biztosítása az éttermekben, kávézókban és más étkezőhelyeken. Ennek érdekében szigorú higiéniai szabályokat és eljárásokat kell követni az élelmiszer előállítása, tárolása és szolgáltatása során. Ezek a szabályok magukban foglalhatják:

  1. Személyi higiénia: Az éttermi dolgozók tiszta ruházatot és eszközöket viselnek, rendszeresen mosnak kezet, és betartják az ételkészítés során a megfelelő higiéniai előírásokat.
  2. Élelmiszer tárolása: Az ételeket megfelelő hőmérsékleten tárolják, és elkerülik a keresztezett szennyeződést más élelmiszerekkel vagy szennyező forrásokkal.
  3. Tisztaság és fertőtlenítés: Az étterem tisztán és rendezetten tartása, rendszeres takarítás és fertőtlenítés biztosítása, beleértve az asztalokat, a konyhai eszközöket és az élelmiszert

A lebukott étterem esetét az https://adozona.hu mutatta be.

Hirmagazin.eu