Home Főhírek Külföld Súlyos földrengés rázta meg Kínát: már 46 halálos áldozatról tudnak a hatóságok

Súlyos földrengés rázta meg Kínát: már 46 halálos áldozatról tudnak a hatóságok

g5ck9kpturbxy9mowjmodgzowu4mteym2ixzmrjnzi5zwq5ndvhodyxyi5qcgeslqmazj3ndmdnbyytbc0c6m0bnoghmau

Legalább 46 ember meghalt, amikor hétfőn erős földrengés rázta meg Kína délnyugati részét

– jelentette az állami média, miközben a távoli régiókban a heves rengések otthonokat rongáltak meg, és egyes területek áram nélkül maradtak.

A 6,6-es erősségű rengés az amerikai földtani intézet szerint a Szecsuán tartománybeli Kangding várostól mintegy 43 kilométerre délkeletre, 10 kilométeres mélységben történt. A CCTV kínai állami televízió szerint Ya’an városában 17 ember halt meg, míg a szomszédos Ganzi prefektúrában 29 halálos áldozatról érkezett jelentés. További 16 ember eltűnt és 50 megsérült – közölte a CCTV hétfőn késő este.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a tartomány székhelyén, Csengtuban több millió ember van karanténban a covid miatt, ráadásul itt is érezték a rengéseket.

„Elég erősnek éreztem. Néhány szomszédom a földszinten azt mondta, hogy nagyon hevesek voltak. De mivel Csengtuban jelenleg járványkezelés van, az emberek nem hagyhatják el a otthonaikat, így sokan csak az udvarokra menekülhettek ki” – mondta egy Csengtuban élő lakos.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Egy másik városba vezető utat lezártak, és több mint 10 ezer embernek otthont adó területen megszakadtak a távközlési vonalak, a rengések miatt Garze és Ya’an térségében néhány erőművet is le kellett kapcsolni. A CCTV által sugárzott felvételeken sérült épületek és egy leomlott falazattal borított utca látható Garze-ban.

Az állami média arról számolt be, hogy a közeli területeken több utórengést is regisztráltak. Az USGS szerint egy kisebb, 4,6-es erősségű rengés rázta meg Kelet-Tibetet kevesebb mint egy órával az első rengés után. Több száz mentőalakulatot küldtek az epicentrumhoz, és látni lehetett, ahogy narancssárga overallba öltözött tűzoltók szálltak fel a teherautókra, és navigáltak a sziklákkal és egyéb törmelékkel teleszórt autópályán. A szecsuáni szeizmológiai hatóság közölte, hogy több mint 1000 katonát küldtek a mentők segítségére.

A 2008-as 8,0-es erősségű rengés Szecsuán Wencsuan megyében több tízezer halottat követelt és hatalmas károkat okozott. Júniusban két délnyugat-kínai földrengés következtében legalább négy ember meghalt és több tucatnyian megsérültek. Abban a hónapban egy 6,1-es erősségű rengés rázott meg egy ritkán lakott területet Csengtutól mintegy 100 kilométerre nyugatra. A régiót a nyáron szélsőséges időjárás is sújtotta, a rekordot döntő hőhullám érezhetően kiszárította a folyókat Csungkingban.

blikk

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version