Home Főhírek Sport Sportközgazdász: ezért magasabb most Szoboszlai Dominik piaci értéke, mint Lionel Messié –...

Sportközgazdász: ezért magasabb most Szoboszlai Dominik piaci értéke, mint Lionel Messié – szakértő (hangfájl)

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

A Liverpoolban futballozó Szoboszlai Dominik értéke az ide évben jelentősen emelkedett: a szakértők év elején még 35 millió euróra becsülték a labdarúgó értékét, jelenleg már 70 millió eurót ér a válogatott irányító. Szabados Gábor sportközgazdász szerint a labdarúgók értéke már nem csak a játékukon múlik.

Szombaton fél 2-kor egy Liverpool-Everton városi rangadóval kezdődik el az angol labdarúgó-bajnokság 9. fordulója, a mérkőzésen számíthatunk az igazolása óta alapembernek számító magyar válogatott csapatkapitány, Szoboszlai Dominik játékára is.

A futballista értéke folyamatosan növekszik; erről kérdeztük Szabados Gábor sportközgazdászt.

„Amikor a Lipcsétől megvásárolta a Liverpool 70 millió euróért, akkor az ő piaci értéke még csak 50 millió euró volt a Transfermarkt szerint, tehát úgy tűnt, a Liverpool többet fizetett érte, mint amennyit ő valójában ért. De gyorsan tegyük hozzá, ezek a piaci értékek becsült értékek. Ugyanakkor a tranzakció óta már a Transfermarkt is korrigált, és 70 millióra becsüli ma Szoboszlai Dominik értékét, ez pedig az elismerése a Liverpool döntésének” – fejtegette a sportközgazdász.

A korrekcióhoz, illetve ahhoz, hogy a Liverpoolnak „igaza legyen”, kellett az is, hogy a játékos azonnal beilleszkedjen a csapatba, „gyakorlatilag az első perctől a kezdőcsapat tagja, és folyamatosan végigjátssza a mérkőzéseket”.

Azt is leszögezte, hogy

a piaci érték mindig azt az értéket jelenti, amekkorát egy játékos a klubjának később előállíthat.

Hogy az értékben melyek a legmeghatározóbb tényezők, arról azt mondta,

  • a pályán nyújtott teljesítmény
  • az életkor (épp a jövő miatt, hisz akár továbbadhatják még több pénzért)
  • nemzetiség

Az életkor és a piaci érték összefüggésével kapcsolatban Lionel Messit hozta fel példaként, akinek a piaci értéke ma már sokkal alacsonyabb, mint Szoboszlai Dominiké, mert már nincs annyi a pályafutásából, „nem a múlt számít”. (Megnéztük, valóban nem: Lionel Messi piaci értéke jelenleg éppen fele a magyarénak.)

Szólt még a nemzetiségi összefüggésről is:

„Ma el kell fogadni, hogy egy ugyanolyan képességű szerb vagy horvát játékos többet ér, mint egy magyar, mert azokat a futballistákat jobban keresik, jobban el lehet adni, jobban bíznak bennük Nyugat-Európában a klubok vagy a játékosügynökök. És akkor még nem is brazilt vagy hollandot mondtam… De ez minden más termék esetében is felmerül. Az ember például bízhat kizárólag a német autómárkában.”

https://skyting.hu/wp-content/uploads/2023/10/324ecf1e.mp3

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version