Home Tudástár Tudástár - minden érdekesség Sorra kerülnek elő az elsüllyedt náci hadihajók a rekordalacsony Dunából – fotó

Sorra kerülnek elő az elsüllyedt náci hadihajók a rekordalacsony Dunából – fotó

Elsüllyedt hajó /Illusztráció: Northfoto

A rekordalacsony vízállás ökológiai szempontból rengeteg kellemetlen meglepetést tartogat. Ugyanakkor, ennek következtében a Duna alsó szakaszán második világháborús emlékek tűnnek fel sorra.

Bár ezeknek valószínűleg inkább csak a megszállott történészek örülhetnek, de ők nagyon, hiszen felbecsülhetetlen értékű relikviákról van szó.

Az elmúlt közel egy évszázadban tapasztalt legsúlyosabb aszály miatt a Duna aggasztóan alacsony szintre apadt. A szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több mint egy tucat, robbanóanyaggal megrakott német hadihajó roncsai kerültek már elő. Ezeket az ellenséges erők a második világháború alatt süllyesztettek el – írja a Reuters.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az idei aszálynak köszönhetően immár 20 hajóroncs került a felszínre a folyam kelet-szerbiai szakaszán, amelyek közül számos még mindig több tonna lőszert és robbanóanyagot tárolhat, mely nem csekély veszélyt jelent a dunai hajózásra.

A folyómederben szétszóródva néhány relikvia elég szép állapotban van. A felfedező kedvvel megáldott turisták a vízből az ég felé ágaskodó tornyokkal, parancsnoki hidakkal, törött árbocokkal és csavarodott hajótestekkel találkozhatnak, ám a monstrumok java része a homokpadok alatt alussza korábban öröknek gondolt álmát.

A szerb kormány márciusban pályázatot írt ki a hajótestek megmentésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok eltávolítására. Egyetlen hadironcs kiemelése akár dollármilliókba is kerülhet, mégis elejét kell venni a problémának, hiszen a hajótestekben szunnyadó robbanóanyagok és lőszerek brutális pusztítást okozhatnak egy nem várt baleset következtében.

blikk

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version