Az India és Kína közötti himalájai határszakasz a világ egyik legkonfliktusosabb zónájának számít. A felek között húzódó Tényleges Ellenőrzési Vonal (LAC) mentén mindkét ország légiereje vadászgépek sorát kezdte telepíteni – számolt be az Eurasian Times.

A világ két legnépesebb országa között régóta fennálló határviták vannak, mivel a Himalája gerincén haladó közös határvonal futásában nem értenek egyet a felek. India és Kína között 2020-ban jutottak mélypontra a kapcsolatok, amikor a két ország katonái összecsaptak egymással a Galván folyó völgyében. Ezt követően a felek tárgyalásokba kezdtek egymással, viszont az ígéretesnek tűnő párbeszéd ellenére mindkét hatalom sorra telepíti a katonai egységeket a határ közelébe. Az elmúlt hetekben újabb fejezettel bővült a feszültség:

ÚJDELHI ÉS PEKING MÁR A LEGMODERNEBB VADÁSZGÉPEIT IS SORRA TELEPÍTI A HATÁR KÖZELÉBE.

Twitter-post

Műholdképek tanúsága szerint Kína J-10-es negyedik generációs, szuperszonikus vadászgépeket telepített a Himalája közelébe, amelynek déli oldalára Újdelhi a Rafale-kat helyezte el. A hír sokáig nem keltett nagy feltűnést, mivel korábban Peking azon lépése járta körbe a sajtót, hogy a J-20-as ötödik generációs, lopakodó harci repülőgépek sorát helyezi a feszült területre. A J-10-esek megjelenése azért is érdekes, mivel ezek már két oldalról jelentenek fenyegetést Indiára, mivel Pakisztán is ilyen vadászgépeket helyezett a határ közelébe.

A KÍNAI SIGACE LÉGIBÁZISON ÁLLOMÁSOZTATOTT GÉPEK LÉGVONALBAN MINDÖSSZE 300 KILOMÉTERRE VANNAK A NYUGAT-BENGÁLIAI HASIMARÁTÓL TÁMASZPONTTÓL.

Újdelhi nemrégiben szerzett be 36 darab Rafale vadászgépet az Indiai Légierő (IAF) számára, amellyel az elöregedő flottát szeretné lecserélni. Egyelőre nem tudni arról további információkat, hogy India tervezi-e további beszerzésekkel megerősíteni a védelmi képességeit. A gépek elsődleges szerepe a levegő-levegő harcnál lehet kimagasló, de képes csapásmérő feladatok végrehajtására is.

A most Sigacében felbukkant J-10-eseket a szakértők gyakran hasonlítják az amerikai F-16 Fighting Falcon továbbfejlesztett változataihoz. Rendkívül mozgékonynak találják, a képességei között pedig szerepel a látóhatáron túli bevetés, a precíziós levegő-föld csapásmérés, valamint a repülés közbeni utántöltés. Anil Chopra nyugalmazott indiai légimarsall szerint egyértelmű, hogy melyik technológia van előnyben:

J-10 és a Rafale egyaránt nevezhető 4,5 generációs többfeladatú vadászrepülőgépnek, amelyek bizonyos szempontból hasonló teljesítményűek és képességűek. A Rafale azonban a technológia, a fegyverzet, a repülőgép-hajtóművek és a harci tapasztalat tekintetében egyértelmű előnyben van a J-10-essel szemben.

Hozzátette azonban, hogy a legfontosabb előnye, hogy a franciák gépe már többször is bizonyított éles bevetéseken, míg a kínai jármű maximum hadgyakorlatokon vett részt. Fontos megjegyezni, hogy Újdelhi a 36 Rafelét két felé osztotta, az viszont nem derült ki, hogy pontosan hány kínai és pakisztáni vadászgép néz vele szembe. Ennélfogva hiába az – állított – technikai fölény, éles helyzetben könnyen komoly hátrányba kerülhetne India.

Nyitókép

Forrás

Hirmagazin.eu