Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Schadl–Völner-ügy: csökkentették az érintettségüket beismerő végrehajtók büntetését

Schadl–Völner-ügy: csökkentették az érintettségüket beismerő végrehajtók büntetését

1683108151 ljmfernou md
Nyitókép: Pexels.com

A csütörtöki jogerős ítélet szerint többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek számukra.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen enyhítette a Schadl–Völner-ügyben érintett végrehajtók büntetését. A Fővárosi Törvényszék első fokon vegyesen felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a végrehajtói foglalkozástól való eltiltásra ítélte a korrupciós ügyben érintett végrehajtókat, másodfokon viszont az ügyvédek enyhítést, míg az ügyészek súlyosbítást kértek.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, csütörtökön több végrehajtót és néhány olyan vádlottat ítéletek el jogerősen, akik fellebbeztek az első fokú ítélet ellen. A tíz vádlott között hat olyan önálló bírósági végrehajtó van, akik beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének – írja a 24.hu.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, ők első fokon három, illetve négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, továbbá ötmillió forintos pénzbüntetést kaptak, valamint öt évre eltiltották őket a végrehajtói foglalkozástól. A Fővárosi Ítélőtábla azonban mai döntésében enyhített az ítélet egyes részein.

A végrehajtók közül többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek nekik.

Több érintettnek is megfelezték a pénzbüntetését: az ő esetükben ötmillióról két és fél millió forintra enyhítették a kirótt összeget, amit 21 havi részletben fizethetnek meg. A lap azt írja, az enyhítésnél figyelembe vették, hogy van olyan egykori végrehajtó, aki jelenleg állást keres, valamint egyikük esetében sem volt szó az átlaghoz képest eltérő vagyoni helyzetről.

A bíróság szerint a pénzbüntetések mértékét az aktuális vagyoni helyzet alapján kell megítélni. A bíró kiemelte, hogy a vádlottak jövedelme nem tér el túlságosan az átlagjövedelemtől, és általánosan enyhítő körülményként ítélte meg a beismerő vallomást. Az ítélőtábla több vádlott esetében egyéb enyhítő körülményeket is figyelembe vett, mint például a társadalomnak hasznos önkéntes munkát vagy a fennálló babaváróhitel-tartozást.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version