Vádat emeltek egy volt rendvédelmi dolgozó és élettársa ellen szexuális erőszak miatt; a férfi a vád szerint éveken át abuzálta, olykor párja segítségével, saját és élettársa kiskorú lányát – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Azt írták: a negyvenes éveiben járó férfi a kiskorú sértettek ellenállását veréssel, vagy megöléssel fenyegetéssel megtörve, mindkét gyermeket nagyjából tíz éves koruk óta bántalmazta szexuálisan. Az abúzus és a bántalmazás addig tartott, amíg a sértettek nagykorúvá váltak és elköltöztek otthonról.

Hozzátették: a férfi élettársa tudott a történtekről, azonban nem vetett véget az erőszaknak, hanem később, néhány alkalommal ő is részt vett a gyermekek szexuális cselekmények elvégzésére, illetve azok tűrésére kényszerítésében. A gyermekek bántalmazásán túl a férfi az élettársát is rendszeresen verte, a nő több, csonttöréssel járó sérülést is elszenvedett az évekig tartó erőszak során.

Közölték azt is, a férfi az eljárás kezdete óta letartóztatásban van, élettársa 4 hónap letartóztatást követően, bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll. A nő a nyomozás során részben beismerő vallomást tett, míg a férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését. A rendvédelmi dolgozó – aki az ügyészség korábbi közlése szerint tűzoltó volt – jogviszonya a nyomozás kezdeti szakaszában megszűnt.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség befejezte a nyomozást a többszörösen minősített nemi élet szabadságát sértő bűncselekmények, kiskorú veszélyeztetése, valamint a súlyos testi sértéssel és személyi szabadság megsértésével elkövetett kapcsolati erőszak miatt, és vádat emelt a Fővárosi Törvényszéken. A nyomozó ügyészség a vádiratában beismerés esetén – mértékes indítványként – a férfire 22 év, a nőre 12 év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá azt, hogy a bíróság mindkettőjüket végleges hatállyal tiltsa el bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy tevékenység végzésétől, amelynek keretében kiskorúakkal kerülnének kapcsolatba.

***

Mostanában nagyon sokat halljuk ezt a szót, hogy „abuzálás”, de mit is jelent konkrétan?

visszaélés (idegen szóval: abúzus) általános, (jogilag vagy erkölcsileg) elítélő kifejezés arra a negatív következményekkel járó cselekményre – többnyire folyamatosan gyakorolt rossz bánásmódra – amikor valaki önző módon, más kárára visszaél valamivel, valakit vagy valamit helytelenül „használ”, azzal helytelenül, többnyire tiltott módon bánik. Személyekkel kapcsolatban főleg az, ha valaki beosztásával, hatalmával, erejével, kapcsolataival vagy egyéb lehetőségeivel él úgy, hogy ezzel mások testi-lelki egészségét, jólétét, biztonságát, jogait vagy életét veszélyezteti. Tárgyakkal kapcsolatban a helytelen, nem rendeltetésszerű használat számít visszaélésnek (abúzusnak). Jellegénél fogva többnyire titokban történik és nem ritkán bűncselekmény.

A visszaéléseket a magyar nyelv nem egy fogalom-bokorban tárgyalja, ennek ellenére talán érthető az angol „abuse” szó „elítélendő bánásmód” jelentésköre:

  • Szexuális visszaélés: nemi erőszak, zaklatás
  • Fizikai visszaélés: erőszak, kínzás, kényszervallatás]
  • Érzelmi, lelki visszaélés: megalázás, megfélemlítés, zsarolás
  • Kábítószerrel való visszaélés: drogfogyasztás, szenvedélybetegség
  • Gyermekkel való visszaélés: sérülés, fájdalom okozása, megrontás, nemi erőszak
  • Házastárssal való visszaélés: családon belüli erőszak
  • Idősebbekkel szembeni visszaélés: öregek otthonában, velük szemben elkövethető méltánytalanságok
  • Jogokkal való visszaélés: emberi jogok megsértése
  • Nyelvvel való visszaélés: trágár beszéd, hazugság, metafora
  • Állatokkal való rossz bánásmód: kegyetlenkedés, állatkínzás

Hirmagazin.eu

Nyitókép illusztráció: Hirmagazin.eu

Cikktörzs forrása

Hirmagazin.eu