Ahol egészséges vezetékes ivóvíz van, ott kizárható, hogy kolerajárvány alakul ki – mondta megkeresésünkre a víruskutató.

Rusvai Miklós kizártnak tartja, hogy a Mariupolban észlelt megbetegedések után Magyarországon is gondot okozzon a kolera. Hivatalos források még nem erősítették meg, hogy Mariupolban kolerajárvány tört ki

– mondta.

„A helyi polgármester és egyéb tisztségviselők azok, akik részben az aggodalmuknak adnak a kifejezést, részben pedig azt mondják, hogy lehet, hogy ki is tört, de határozott jelentést ilyet én még nem láttam” – szögezte le Rusvai Miklós.

A víruskutató a betegség tüneteit így foglalta össze:

„Nagyon súlyos hasmenéssel járó betegség, nagy arányban okoz halálozást,

főleg akkor, ha a betegeket nem tudják megfelelő kórházi körülmények között ellátni. A halál oka a kiszáradás, tehát a sok vízveszteség miatt, ami a hasmenés következtében alakul ki, a víz és a sóháztartás felborul, ennek következtében halnak meg a páciensek.”

Ahol egészséges vezetékes ivóvíz van, ott kizárható, hogy kolerajárvány alakul ki

– mondta a víruskutató. Rusvai Miklós elmondta: „egészséges, normális, megfelelő higiéniai viszonyok között a kolera soha nem jelentkezik”.

Kolerajárvány az 1800-as évek második felében volt legutóbb Magyarországon. Azóta tömeges kolerabetegség nem volt, és nagy valószínűséggel nem is lesz idehaza – vélekedett a szakember.

Nyitókép: MTI/AP

infostart

Hirmagazin.eu