Kezdőlap Életmód Életmód hírek Rovarinvázió, rohamtempóban terjednek ezek a kártevők

Rovarinvázió, rohamtempóban terjednek ezek a kártevők

ripost

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tönkreteszik a gyümölcsöket és károsító élesztőgombákat is szétterjesztenek bennük.

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyes szárnyú muslica.

A távol-keleti eredetű pettyes szárnyú muslica 2008-ban tűnt fel Olaszországban, Spanyolországban, és Észak-Amerikában, majd néhány éven belül több bogyós gyümölcsfélében is súlyos károkat okozott – mondta az Info Rádióban Kiss Balázs, az MTA Növényvédelmi Intézetének főmunkatársa.

A pettyes szárnyú muslicák azért különösen veszélyes kártevők, mert a nálunk honos muslicákkal szemben egy kemény, fűrészes tojócsővel rendelkeznek, amellyel az érőfélben lévő vagy ép gyümölcsökbe helyezik tojásaikat.

Az egy-két nap alatt a gyümölcsben kikelő lárvák furkálásukkal hamar fogyasztásra alkalmatlanná teszik a gyümölcsöket,többek között másodlagosan károsító élesztőgombákat is szétterjesztve bennük – tette hozzá a szakértő.

Kiss Balázs szerint a hazai klíma nem optimális ennek a fajnak – írja az infostart.hu. Hozzátette azt is, hogy a teleket és a nyári száraz hőhullámokat, kánikulát is nehezen viseli, csak csapadékos nyarak esetén képes a fennmaradásra.

2014 és 2016 után idén ismét adott minden ahhoz, hogy nagyon nagy mértékben okozzon kárt a faj, mivel idén minden eddiginél korábban,már június végén megjelentek az állatok a csapdákban, és július elején már erősen fertőzött szederbogyókat lehetett találni az ország délnyugati részén.

A málnánál lehetőség van gyakoribb szedéssel csökkenteni a kártételt, a szedernél viszont nem működik ez a módszer – vázolta Kiss Balázs, hozzátéve, hogy ez világméretű probléma, és sehol nem megoldott a faj elleni védekezés.

Forrás: Ripost

 

 


Exit mobile version