Sokunknak szokása, hogy elalvás előtt, mintegy utolsó mozdulatként töltőre tesszük a telefonunkat rutinszerűen. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy változtassunk ezen a rendkívül kártékony dolgon, hiszen nemcsak a telefonunk de mi is megjárhatjuk. Az Apple figyelmeztetést adott ki a felhasználóinak, hogy ne töltsék éjjel a telefonjaikat alvás közben, de legalábbis ügyeljenek arra, hogy ne takarja el semmi a készüléket, mert ha esetlegesen túlmelegszik a telefon, akkor akár életveszélyes is lehet egy véletlenül odaverekedett párna.

Ne aludjon a készüléken, a hálózati adapteren vagy a vezeték nélküli töltőn, illetve ne tegye azokat takaró, párna vagy a teste alá, amikor az áramforráshoz van csatlakoztatva. Tartsa az iPhone-t, a hálózati adaptert és bármely vezeték nélküli töltőt jól szellőző helyen, amikor tölti a telefonját. Legyen különösen óvatos, ha olyan fizikai állapota van, amely befolyásolja a testtel szembeni hőérzékelés képességét

-áll az Apple közleményében, majd hozzáteszik, hogy ritka a tűzeset a túlmelegedett telefontól de előfordulhat.

A Ladbible szerint egy tűzoltó három okot említett, hogy miért is nem érdemes éjjel tölteni a telefont: „Az első: nem érzel semmit, amikor alszol, így ha égni kezd, a tűz nem fog felébreszteni. Kettő: elég három lélegzetvétel, hogy elveszted az eszméletedet. Három: sok embernek van olcsó vagy hibás telefontöltője, sőt, még a valódiakról is tudható, hogy tüzet okoznak”

Megkérdeztünk más szakértőket is:

Az éjszakai telefon töltés kapcsán sokan hallották már azt az elképzelést, hogy ez káros lehet a telefon akkumulátorára, vagy akár biztonsági kockázatot is jelenthet. Azonban ma már a legtöbb okostelefon modern lítium-ion akkumulátorral rendelkezik, amelyek képesek intelligensen kezelni az elektromos töltést. Ezért általában nem jelent káros hatást, ha éjszaka is tölteni hagyjuk a telefonunkat.

Viszont fontos megjegyezni, hogy a rossz minőségű vagy nem eredeti töltők károsíthatják az akkumulátort, illetve tűz- és robbanásveszélyt is okozhatnak. Ezért mindig használjunk eredeti vagy megbízható minőségű töltőket és kábeleket.

Amennyiben mégis szeretnénk minimalizálni az akkumulátor terhelését éjszaka, akkor beállíthatjuk a telefonunkat, hogy automatikusan kikapcsoljon, vagy legyen bekapcsolva a gyorstöltés funkció éjszaka. Nagyon fontos továbbá, hogy mindig az eszközök mellé tervezett és megbízható töltőt használjuk, és ne hagyjuk őket folyamatosan túlmelegedni, például párnák vagy takarók között.

Összefoglalva, legtöbb modern okostelefon képes biztonságosan kezelni az éjszakai töltést, de mindig ügyeljünk arra, hogy minőségi töltőket és kiegészítőket használjunk a biztonság érdekében.

Kép: Hírmagazin.eu/QuickArt;
Cikk: Blikk.hu; Hírmagazin.eu;

#android#telefon#szokások#éjszakaitöltés#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin

Hirmagazin.eu