A cikk szerzője: Bognár Géza

Olvasási idő: max 4 perc

A cikk Rishi Sunak javaslatáról szól! .. Hirmagazin.eu

Rishi Sunak, Nagy-Britannia miniszterelnöke, a 2024-es választási kampány során jelentette be, hogy tervezi bevezetni a kötelező nemzeti szolgálatot a 18 éves brit fiatalok számára. Ezzel a lépéssel a miniszterelnök célja, hogy a fiatalok életébe fegyelmet és rendszert vigyen, és megvédje őket a bajoktól.

Sunak elképzelése szerint a 18 évesek választhatnának egy év teljes idős katonai szolgálat vagy havi egy hétvégi önkéntes polgári szolgálat között. A programot 2029-ben vezetnék be, és várhatóan 2,5 milliárd fontba kerülne.

A miniszterelnök szerint a nemzeti szolgálat lehetőséget adna a fiataloknak, hogy olyan képességeket sajátítsanak el, amelyek későbbi életükben is hasznosak lesznek. Emellett úgy véli, hogy a program közös életcélt adna a fiataloknak, és távol tartaná őket a bajtól.

Sunak javaslata vegyes fogadtatásban részesült. Míg néhányan támogatják az ötletet, mások, köztük saját pártján belül is, ellenzik. Steve Baker, az északír ügyek minisztere például úgy véli, hogy a szabadság és nem a kényszer a legjobb út a béke és jólét felé.

A Munkáspárt, amely nagy eséllyel győzhet a választásokon, szintén ellenzi a kötelező szolgálatot. Emellett számos kormánytag is kizárta, hogy börtönbüntetést kapnának azok, akik megtagadják a szolgálatot, vagy hogy büntetést szabnának ki a szüleikre.

Sunak javaslata nem közvetlenül az Oroszország fenyegetésére adott válasz. Bár a brit hadsereg főnöke korábban javasolta, hogy az ország állítson fel egy polgári hadereget, Sunak javaslata inkább a brit társadalom elégedetlenségére adott válasz. A miniszterelnök úgy véli, hogy a fiataloknak jól jönne valamiféle fegyelem és rendszer.

Történelmi és társadalmi kontextus

Nagy-Britanniában a sorkötelezettség 1960-ban szűnt meg, és azóta nem volt kötelező katonai szolgálat. Sunak javaslata így egy jelentős változást hozna a brit társadalomban. Az ilyen típusú programok bevezetése nem újkeletű Európában; például Svédország 2017-ben újra bevezette a sorkatonai szolgálatot, részben az Oroszország jelentette fenyegetésre reagálva.

Rishi Sunak személyes álláspontja

Rishi Sunak a Telegraph című lap podcastjában elmondta, hogy ha ő most lenne 18 éves, a katonai szolgálatot választaná. Elmondta, hogy sajnálja, hogy nem volt lehetősége fiatal korában katonai szolgálatot teljesíteni. Sunak úgy véli, hogy a nemzeti szolgálat nemcsak fegyelmet és rendszert adna a fiatalok életébe, hanem közösségi élményt is nyújtana, és segítene távol tartani őket a bajtól.

Rishi Sunak javaslata több szempontból is vitatható. Egyrészt a kötelező nemzeti szolgálat bevezetése jelentős társadalmi és politikai változásokat eredményezne. Az ellenzők szerint a kötelező szolgálat korlátozza a fiatalok szabadságát, és nem feltétlenül a legjobb módszer a fegyelem és rendszer megteremtésére.

Másrészt a javaslat jelentős pénzügyi terhet róna az államra, amelynek fedezése kihívásokkal járhat. Emellett kérdéses, hogy a kötelező szolgálat valóban elérné-e a kívánt hatást a fiatalok életében, vagy inkább ellenállást és elégedetlenséget váltana ki.

Az ellenzők azt is hangsúlyozzák, hogy a fiataloknak több lehetőséget kellene biztosítani az önkéntes munka és a közösségi szolgálat terén, amelyek hasonló előnyöket nyújtanak, de nem kényszerítik őket egy adott irányba.

Rishi Sunak javaslata a kötelező nemzeti szolgálat bevezetéséről vegyes fogadtatásban részesült. Míg néhányan támogatják az ötletet, sokan ellenzik, beleértve a saját pártján belül is. A javaslat jelentős változásokat hozna a brit társadalomban, és komoly pénzügyi terhet róna az államra. A javaslat célja a fiatalok életének fegyelmezése és rendszerezése, de kérdéses, hogy valóban elérné-e a kívánt hatást.

Hirmagazin.eu