Home Főhírek Gazdaság Rengetegen használják a befizető ATM-eket, változtatnak a bankok

Rengetegen használják a befizető ATM-eket, változtatnak a bankok

ATM, kép tulajdonosa: Bognár Géza

A készpénzfelvételek harmadával megegyező mennyiséget fizetünk be az automatákba, emiatt egyre több bank dönt úgy, hogy visszaforgatós ATM-et üzemel be.

Az elmúlt év III. negyedévében új rekordra ért a banki ügyfelek ATM-es készpénzbefizetési tranzakcióinak és értékének száma, a magyarok naponta közel 38 ezer alkalommal, a 3 hónap alatt 3,47 millió alkalommal nem készpénzfelvételi, hanem befizetési szándékkal keresték fel az automatákat – írja az Economx. Ez éves szinten 28 százalékos növekedést jelent, az így befizetett összeg megközelítette a 750 milliárd forintot.

A befizetésre is alkalmas automaták hálózata folyamatosan bővül. A Magyar Nemzeti Bank ugyan még nem közöl külön statisztikát az ilyen ATM-ek számáról, így a lap szerint a bankok válaszaiból lehet következtetni rá, mekkora is a fordított pénzmozgást lehetővé tévő berendezések aránya:

  • az OTP bank 1870 bankautomatája közül már minden ötödik, azaz 425 alkalmas a befizetésre is, a bank közlése szerint minden fiókjuk mellé jut egy ilyen készülék;
  • az MBH Bank 900 ATM-je közül tavaly ősszel 142 volt alkalmas befizetésre;
  • a K&H Bank 500 berendezésének fele már rendelkezik ezzel a funkcióval;
  • az Erste 400 automatájának egyharmadával lehet befizetni is;
  • az UniCredit Bank jelenleg 178 ATM-et üzemeltet, ezek közül 85 alkalmas befizetésre;
  • a Raiffeisen Bank 122 bankautomatából álló gépparkjából 57-nél van befizetési lehetőség;
  • a CIB Bank automata-hálózata 117 ATM-ből áll, ebből 11 olyan készülék, amely csak a régi módon, boríték befizetés mellett teszi lehetővé a pénz befizetését (ilyenkor a pénz jóváírása nem azonnal történik), 49 CIB automata ugyanakkor már a befizetett összeg azonnali átszámításával és jóváírásával működik.

A lap azt írja, idén komoly fejlesztések lesznek idén e téren, ennek oka hogy az MNB új szabályozása az adott banknál bankkártyával rendelkező ügyfelek száma alapján, illetve területi elhelyezkedés alapján is meghatározásra került, hogy milyen településen, mekkora arányban kell ilyen készüléket üzemeltetni.

A pénzintézetek egy részének ez új készülékek kihelyezését, más esetekben azok – jellemzően kisebb településre történő – áthelyezését jelenti.

Az MNB adatai szerint egy-egy automatás befizetéskor az ügyfelek a tavalyi év harmadik negyedévében átlagosan több mint 215 ezer forintot fizettek be, miközben egy átlagos készpénzbefizetési tranzakció értéke ennek kevesebb, mint fele, 105 ezer forint volt. Eszerint az emberek által az automatákból kivett készpénz közel harmadát, 31,7 százalékát helyezték vissza az ATM-ekbe – írja a lap.

Egyre terjednek azok az automaták is, amik visszaforgatják a befizetett bankjegyeket, így szolgálva ki a készpénzt felvenni szándékozókat. A befizetéskor a gépek minden egyes bankjegyet átvizsgálnak, nem csak a hamis, hanem a sérült bankókat sem fogadják el, így a visszaforgatott pénzt megkapó ügyfelek is teljes biztonságban vannak.

A lap kiemeli, hogy míg a bankfióki készpénzbefizetésnek költsége van, addig az automatás befizetést a pénzintézetek ingyenesen biztosítják.

Ezen kívül egyre bővül azoknak a bankoknak a száma, ahol nem csak a saját számlára, hanem más, az automatát üzemeltető banknál vezetett ügyfélszámlára is mód van pénzt befizetni az automata segítségével.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version