forrás: M1 Híradó

Kazincbarcikán több ezer adagnyi kábítószert találtak a rendőrök egy házban- az elkapott huszonéves férfi azt mondta: csak saját használatra volt nála drog. Táborfalván egy pincében pedig egy profi marihuánaültetvényre csaptak le a nyomozók. A férfi nemcsak termesztette, fogyasztotta és árulta is a cannabist. Mindketten akár életfogytiglant is kaphatnak.

Saját használatra tartotta magánál a drogot – ezt mondta a nyomozóknak az a 24 éves kazincbarcikai férfi, akinél kétezer adag kábítószert találtak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. A férfi autóját közúti ellenőrzésre állították meg a rendőrök. A kocsi csomagtartójában 310 gramm, majd a házkutatásnál további másfél kilogramm drogot, ezen kívül mérleget és csomagolóanyagokat is találtak. A lefoglalt anyagok feketepiaci értéke meghaladja a 10 millió forintot.

A Készenléti Rendőrség munkatársai mintegy két kilogramm kábítószert foglaltak le, amelyről a szakértő megállapította, hogy amfetamin. A férfi ellen a Készleti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai eljárást indítottak kábítószer birtoklás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – mondta el a híradónak Fügedi-Bognár Kinga, az ORFK sajtóügyeletese.

A szakértői vélemény szerint a lefoglalt drog nagy tisztaságú, különösen jó minőségű anyag, ami az ügy büntetőjogi megítélését is befolyásolja. Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásáért a bíróság akár életfogytig tartó fegyházbüntetést is kiszabhat. Ugyanilyen büntetésre számíthat az a táborfalvai díler, aki a saját pincéjében termesztett kábítószert árulta.

A föld alatti helyiségben a nyomozók egy profi cannabisültetvényt találtak. A termesztéshez a 29 éves férfi speciális öntöző, szellőző- és világítórendszert épített ki. A virágzó növényekből álló ültetvényre a rendőrök közvetlenül az aratás előtt csaptak le. A föld alatti helyiségben 40-től 100 centiméterig terjedő magasságú, 252 tőből álló cannabisültetvényt találtak a nyomozók – mondta Benedek Dávid, a Bács-Kiskun Megyei RFK szóvivője. A környéken élők semmit nem vettek észre a kábítószer-ültetvényből, és a termesztőről sem gondolták volna, hogy droggal foglalkozik.

A rendőrség tavaly csaknem 100 kilogramm kábítószert foglalt le termesztőktől, illetve dílerektől. A legnagyobb fogás decemberben volt, amikor egy kábítószerkereskedőnél 19 kilogramm drogot találtak, több mint 77 millió forint értékben.