10.3 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Reformra szorul az ENSZ Erdogan szerint

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az ENSZ reformra szorul – hangsúlyozta a török elnök a világszervezet Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, kiemelve, hogy szerinte bővíteni kellene a Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjainak körét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 25-én (Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)

„Az ENSZ Hozzáfűzte: készek a problémák rendezése érdekében konstruktív párbeszédet folytatni egyenlő feltételek mellett. Erdogan szót ejtett az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatáról is, amelyet Ankara felelőssé tesz a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A török elnök szerint a hálózat évente 763 millió dollár támogatást kap az Egyesült Államok költségvetéséből. Hozzáfűzte: egyes államok továbbra sem hajlandóak kiadni Törökországnak a Gülen-hálózat tagjait. Az Anadolu állami hírügynökség a török elnök hivatala sajtóosztályának vezetőjére hivatkozva jelentette, hogy az ENSZ Közgyűlésen mondott beszédét megelőzően Erdogan rövid megbeszélést folytatott Trumppal. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.jára van szükség. A szervezet más tagjai miért nem kerülhetnek be a BT-be állandó státusszal? A BT-nek jelenleg csak öt állandó tagja van, amely vétójoggal rendelkezik, s a béke kérdéseivel foglalkozik” – emelte ki Recep Tayyip Erdogan. A török elnök hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben „tömeges kegyetlenségek” zajlottak az ENSZ szeme láttára a világ számos pontján, példaként említve a palesztin területeket. „Ez olyan helyzet, amelyben az üldözött államok nem tudnak visszavágni, s csak az üldözőket bátorítja” – fogalmazott Erdogan. Erdogan szerint az ENSZ nem tud megfelelni a béke és a jólét megteremtéséről alkotott elvárásoknak.

A török államfő beszélt a szíriai válság fejleményeiről is. Hangsúlyozta, hogy a Törökország és Oroszország szeptember 17-én létrejött megállapodása, amelynek értelmében az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban demilitarizált ütközőövezet alakítanak ki, segített elejét venni a vérontásnak, s utat nyitott a konfliktus politikai rendezése előtt. A török elnök emellett kijelentette, hogy országa nem hagyhatja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok szankciókat használ fegyverként ellene az amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartása miatt kialakult vitában. Mint mondta, Washingtonnak tiszteletben kellene tartania a terrorvádak miatt fogva tartott Andrew Brunson ügyében folytatott eljárást.

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 25-én (Fotó: MTI/AP/Richard Drew)

A baptista tiszteletes fogva tartása felbőszítette Donlad Trump amerikai elnököt, aki augusztusban elrendelte a Törökországból importált alumínium és acél vámtarifáinak megduplázását. Ankara válaszul szintén így tett az Egyesült Államokból behozott autókra, alkoholra és dohányárúra vonatkozó vámtételekkel. Ráadásul a washingtoni kormány augusztusban befagyasztatta a török igazságügyi és belügyminiszterek amerikai vagyonát az amerikai tiszteletes ügyében játszott szerepük miatt. „Egyikünk sem hallgathat a kereskedelmi megállapodások önkényes felmondása, és gazdasági büntetőintézkedések fegyverként való alkalmazása esetén” – hangoztatta Erdogan.

Hozzáfűzte: készek a problémák rendezése érdekében konstruktív párbeszédet folytatni egyenlő feltételek mellett. Erdogan szót ejtett az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatáról is, amelyet Ankara felelőssé tesz a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A török elnök szerint a hálózat évente 763 millió dollár támogatást kap az Egyesült Államok költségvetéséből. Hozzáfűzte: egyes államok továbbra sem hajlandóak kiadni Törökországnak a Gülen-hálózat tagjait. Az Anadolu állami hírügynökség a török elnök hivatala sajtóosztályának vezetőjére hivatkozva jelentette, hogy az ENSZ Közgyűlésen mondott beszédét megelőzően Erdogan rövid megbeszélést folytatott Trumppal. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Fulladás

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Fulladás

Niedermüllerék hűségesküt tettek az amerikai nagykövetnek – adta hírül a PestiSrácok.hu. Ahogyan elnézem ezt a fényképet, ezt a tülekedést, amint...

Elindult a határ felé Putyin nukleáris fegyvereket szállító tehervonata – Sokkoló üzenet a Nyugatnak

Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni ukrajnai...

Erről dönt ma a kormány: szóba került a tanársztrájk és a pedagógusok béremelése is – indul a feszültség a Parlamentben

Tárgyal és határoz is a kormány normakontroll-javaslatáról kedden az Országgyűlés, amely ezt követően szavaz négy, az Európai Bizottsággal...

Készül a NATO, újabb háború törhet ki Európában!

Egyre feszültebb a viszony Görögország és Törökország között. A szakértők – a két régi ellenféle közötti sorozatos atrocitások miatt...