Kezdőlap Életmód Egészség - betegség Prosztata problémák: Mik a jelei, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Prosztata problémák: Mik a jelei, és mikor kell orvoshoz fordulni?

prosztata problemak
prosztata problemak

A férfiak többsége számára a prosztata igen kényes téma. Legtöbbjüknek azonban adódik ezzel a szervvel gondja élete során legalább egyszer, de sajnos sokan nagyon nehezen veszik rá magukat, hogy orvoshoz forduljanak, és szakszerű kezelést kérjenek a problémájukra.

Pedig az esetek többségében nagyon egyszerűen megoldható kellemetlenségről van szó, azonban, ha hagyjuk elharapózni a problémát, akkor a kezelés is sokkal nehezebbé válik, illetve a tünetek is kellemetlenebbek lesznek. De vajon mi számít prosztata problémának, és mikor kell vele felkeresni az orvost?

Milyen jelei vannak a prosztata betegségének?

Sajnos nagyon gyakori, hogy egy kezdődő prosztata probléma esetében az érintett semmilyen tünetet nem érez, azaz a baj sokáig rejtve maradhat. További gondot jelent, hogy a tünetek sokszor nem specifikusak, vagyis olyanok, amik más banális betegségekre is ráhúzhatók. Ez szintén nem könnyíti meg a felismerést, hogy fel kellene keresni az urológust.

Jó, ha tudjuk, hogy főszabály szerint a férfi nemi szervek, illetve a kismedence, az alhas területén érzett tartós diszkomfort, fájdalom, kellemetlenség már elég ok arra, hogy orvoshoz forduljunk, és utánajárjunk, hogy mi lehet a probléma.

prosztata betegségének

Mit érezhetünk, ha a prosztatánk nem teljesen egészséges?

Talán meglepően hangzik, de ha prosztata problémával állunk szemben, nem feltétlenül a prosztata környékén érzünk fájdalmat.

Nagyon gyakori, hogy a herékbe, illetve a herezacskóba kisugárzó, húzódó érzést tapasztalunk, vagy gyakori vizelési ingert érzünk, esetleg vizeléskor jelentkező fájdalmat, de akár deréktáji fájdalom is jelentkezhet. Előrehaladott a folyamatnál intő jel lehet a gyakori vizelési inger ellenére kevés és nehézkesen távozó vizelet, illetve az égő, csípő érzés vizeléskor.

Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalunk, nem szabad arra várni, hogy maguktól elmúlnak, ez ugyanis meglehetősen ritkán következik be. Minél hamarabb orvoshoz fordulunk, annál valószínűbb, hogy egy jól megválasztott prosztatagyógyszer pillanatok alatt megoldja a kellemetlenségeinket. Ugyanakkor minél tovább húzzuk az orvos felkeresését, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy nehezebb küzdelemmel állunk szemben.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a kor előrehaladtával megnő az esély a prosztata problémák kialakulására. Éppen ezért, 40 éves kor felett ajánlatos minden évben rutinlátogatást tenni az urológusnál, szűrés céljából.

Mi állhat a probléma hátterében?

A prosztatával kapcsolatos problémák hátterében többféle betegség is állhat. A leggyakoribb a gyulladás, jóindulatú megnagyobbodás, amit többnyire bakteriális fertőzések okozhatnak. Ilyen esetekben az orvos manuális, illetve ultrahangos vizsgálatot végezhet, vizelet-, valamint ondómintát küldhet a laborba vizsgálatra.

Az esetek nagy részében ezzel általában sikerül is beazonosítani a problémát, ugyanis kitenyésztik a gyulladásért, megnagyobbodásért felelős baktériumot, ami ellen célzott antibiotikumos kezeléssel sikeresen fel lehet venni a harcot. Ez a szerencsésebbek esett, ugyanis, ha nem bakteriális eredetű a probléma akkor a betegség lefolyása is hosszadalmasabb lehet. Ilyen helyzetben is vannak azonban gyógyszerek, vitaminok, amik segíthetnek a prosztata mielőbbi gyógyulásában, de bizonyos életmódbeli változások is szükségesek lehetnek a siker érdekében, úgymint a forró kádfürdők mellőzése, illetve bizonyos ételek és italok kerülése.Ki kell zárni a komolyabb gondokat.

hogyan kezeljuk a prosztata problemakat

Szót kell ejtenünk a prosztatát érintő komolyabb betegségről is, azaz a prosztatarákról. Nyilvánvalóan nem kell hangsúlyoznunk, hogy kezeletlen állapotban ez az életet is veszélyeztető betegséggé fajulhat, ezért kiemelten fontos, hogy a lehető legkorábbi stádiumban sikerüljön a betegséget felismerni.

Ehhez kulcsfontosságú, hogy, amint már említettük, a prosztata betegségére utaló tünetek megjelenésekor a lehető legrövidebb időn belül forduljunk orvoshoz, valamint 40 éves kor fölött járjunk éves szűrésre. A gyors felismerés lehetővé teszi a minél hatékonyabb kezelést. Amennyiben a rák még nem képzett máshol áttétet, nagyon jó esély van a gyógyulásra.

A prosztatarák egyébként jellemzően az idősebb férfiak betegsége, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatalok körében egyáltalán nem jelenhet meg, és ők elbagatellizálhatják a tüneteket. Fontos, hogy amint felmerül a gyanú egy prosztatával kapcsolatos problémára, azonnal keressük fel az orvost! Inkább menjünk fölöslegesen, minthogy ne menjünk, amikor kellene!


Exit mobile version