Oroszország csütörtök reggel nagyszabású rakéta- és dróntámadást indított Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen, ami legalább hat ember halálát okozta.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország 81 rakétát és nyolc iráni gyártmányú kamikaze drónt vetett be. Ezek között volt az oroszok Kinzsál nevű, rettegett hiperszonikus rakétája is.
A támadások főként energetikai létesítmények ellen irányultak, és több mint fél tucat régiót értek. Sújtották a fővárost, Kijevet, a fekete-tengeri kikötővárost, Odesszát és a második legnagyobb ukrán várost, Harkivot is.

Twitter-poszt

Az ukrán hadsereg szerint a légvédelem legalább 34 rakétát és négy kamikaze drónt semmisített meg, miközben a regionális tisztviselők tájékoztatása szerint öt ember meghalt a nyugati Lviv régióban. A délkelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban is meghalt egy ember a rakétacsapások következtében.

Az oroszok a háború kitörése óta először indítottak egy időben különböző típusú rakétákat. Olyan támadást hajtottak végre, amelyhez foghatóra én nem emlékszem

– nyilatkozta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője.

A legfrissebb hírek itt!

Íme néhány fontos adat a Kinzsálról (ami oroszul „tőrt” jelent):

  • Levegőből indítható ballisztikus rakétáról van szó, amely képes nukleáris vagy hagyományos robbanófejeket hordozni. Ukrajna szerint csütörtökön hatot lőttek ki belőle.
  • Hatótávolsága a jelentések szerint 1500-2000 kilométer, miközben 480 kilogramm hasznos teherrel rendelkezik. Akár a 10 Mach (12 350 kilométer/óra) sebességet is elérheti.
  • Az orosz MiG–31K és MiG–31I vadász-felderítő repülőgépeket választották a Kinzsál rakéták hordozására, amelyek lopakodóképességgel és nagyfokú manőverezőképességgel rendelkeznek, és földi és tengeri célpontok elleni támadásra tervezték őket.
  • Ez egyike annak a hat darab „új generációs” csodafegyvernek, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018 márciusában jelentett be.

Ilyen pusztításra képes a csodafegyver:

Vlagyimir Putyin 2021 decemberében, két hónappal az ukrajnai invázió előtt azt mondta, hogy Oroszország világelső a hiperszonikus rakéták terén, és mire más országok felzárkóznak, valószínűleg kifejlesztik az új fegyverek elleni technológiát.

A Kinzsál rakéták 2017 decembere óta állnak harckészültségben az orosz fegyveres erőknél. Ezek 2022. március 18-án estek át a tűzkeresztségükön az ukrajnai háborúban.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 2022. március 19-én kilőttek egy Kinzsál rakétát egy délnyugat-ukrajnai lőszerraktárra, ami a fegyver első ismert harci alkalmazása.

A washingtoni székhelyű CSIS (Center for Strategic and International Studies) szerint a fegyvert Iszkander–M típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétából fejlesztették ki, és elsősorban katonai infrastruktúra (repülőterek, raktárak, parancsnoki központok) megsemmisítésére lehet alkalmas. Emellett hajók és repülőgép-hordozók ellen is hatásos lehet a Kinzsál – írták a szakértő.

Ukrajna tehetetlen?

Ukrajna légvédelme nem képes lelőni az orosz Kinzsál hiperszonikus rakétákat – közölte csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ukrán hadvezetés várja az amerikai Patriot légvédelmi rendszerek érkezését, de „ezek sem jelentenek csodaszert”, mert elég nagy számban van szükség ezekből a rendszerekből – jegyezte meg Jurij Ihnat.

A drónok is nagy veszélyt jelentenek

Irán 2022 közepe óta több száz drónt szállított Oroszországnak, és bár Ukrajna képes lelőni a lassan mozgó pilóta nélküli repülőgépek (UAV) többségét, Oroszország nagymértékben támaszkodik az iráni fegyverre a háborúban.

A legfrissebb hírek itt!

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei szankciók sorozatát vetették ki a drónprogramban és a fegyver Oroszországba történő szállításaiban érintett iráni magánszemélyekre és vállalatokra. Figyelmeztették Teheránt arra is, hogy a nukleáris tárgyalások újraindításának egyik feltétele az Oroszországba irányuló fegyverszállítások beszüntetése – írja az Iran International nevű honlap.

Oroszország válaszcsapásról beszél

„Válaszul a kijevi rezsim által március 2-án a Brjanszki területen végrehajtott terrortámadásokra az Orosz Fegyveres Erők megtorló csapást mértek Ukrajnára. Nagy hatótávolságú fegyverek, köztük Kinzsál hiperszonikus rakéták csapást mértek az ukrán katonai infrastruktúra kulcsfontosságú helyszíneire, a hadiipari komplexum vállalataira és a kapcsolódó energetikai létesítményekre” – jelentette be csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

„A csapás célját sikerült elérni, és minden kijelölt célpontot eltaláltak” – hangsúlyozta a tábornok.

Nyitókép: MiG–31K vadászrepülőgép Kinzsal rakétával 2018. május 9-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images