Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a béremelésekről, a magyar gazdaság várható jövőjéről, az Audi-sztrájkról és számos más kérdésről adott nagy interjút, amelyben olyan kérdésekre is válaszolt, mint például, hogy mi a véleménye Mészáros Lőrincről, a leggazdagabb magyarról.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Azonnalinak adott nagy interjújából sok más mellett kiderül például, hogy:

Az Audi-sztrájkban kiharcolt béremelés miatt a beszállítókra olyan terhek hárulhatnak, hogy a térségből többen jelezték Parraghnak, kénytelenek lesznek bezárni. Parragh úgy fogalmazott, ez ennek a rendszernek a mechanizmusa. Szerinte az Audi-sztrájk azért nem volt sikeres, mert vannak olyan jelek, hogy a beszállítókon csattan majd az ostor – bár konkrétumokat nem akart elárulni az iparkamarai vezető.

Parragh szerint kell ugyan emelni a béreket, de ennek két feltétele van: az egyik, hogy az állam lemond a járulékbevétel egy részéről, a másik, hogy a termelékenység nő. Ha ezek nem valósulnak meg, a rendszer felborul. Ha duplájára emelkednének a bérek, bedőlne két év alatt minden.

Parragh némi kritikát fogalmazott meg Varga Mihály pénzügyminiszterrel szemben, mert szerinte az állam nem ment elébe az össz gazdasági folyamatoknak járulékcsökkentésekkel. A reálbérek nagy ütemben nőttek, viszont romlott a külkereskedelmi mérleg, és ennek Parragh szerint két-három év múlva megfizetjük majd az árát. Mint hozzátette, nem tartja megfelelőnek a bérmegállapodást sem.

A versenytárs

A térségben Parragh Romániát nevezte meg, mint Magyarország legnagyobb vetélytársát. Egész pontosan így fogalmazott az Azonnali.hu kérdésére:

„Szégyenletes, de lassacskán Románia.”

Munkaerőpiac

munkaerő piaci kérdések kapcsán Parragh azt mondta, egyetért a túlóratörvénnyel, de nem tartja jól előkészítettnek és néhány pontján kellően átgondoltnak.

Arról, hogy honnan lehetne a magyar munkaerő piacra embereket szerezni, Parragh az ukrán vendégmunkásokat említette – mindegy, hogy ukránok, vagy kárpátaljai magyarok, általánosságban pedig azt mondta:

„Keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerő pótlást keresünk. Lehet, ez egyszerűsítés, sokat is szidtak emiatt a mondat miatt.”

Arra nem volt válasza Parraghnak, honnan szerezzen Magyarország ilyen embereket, akik kulturálisan is illeszkednek hozzánk.

Orbán Viktor

A portál Orbán Viktor magánrepülőzéséről is kérdezte Parraghot, aki így válaszolt:

„Ezt tételesen meg kéne vizsgálni, de ehhez kevés információval rendelkezünk. De tegyük fel, hogy magángéppel járok, és elviszek magammal akárkit. Ez mennyiben különbözik attól, mintha autóval elviszem a sarokig?

Szerintem ilyen értelemben a magyar közvélemény prűd” – mondta Parragh, hozzátéve: Európában nem nagyon van olyan kormány, aminek nincsen saját kormánygépe.

A legtehetségesebb vállalkozó és Mészáros Lőrinc

A nagy interjúból az is kiderült, hogy Csányi Sándort tartja az ország legtehetségesebb vállalkozójának, Mészáros Lőrincről pedig ezt gondolja:

„Nekem ez nem dolgom, nem ismerem őt. De a piacon az a hír járja róla, hogy ami munkát elvállal, azt megcsinálja, az adót befizeti, az alvállalkozóit kifizeti, és körülveszi magát az adott területen profi szakemberekkel.”

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd