A paprikás krumpli könnyen elkészíthető, tápláló, és nem utolsó sorban nagyon finom étel.

Az igazán jó paprikás krumpli titka tulajdonképpen inkább a felhasznált alapanyagokban rejlik, mintsem magában a főzésben. Erről a recept után olvashatsz öt hasznos tippet.

Ez a recept a kolbászos paprikás krumplit mutatja be, a további típusokról a recept alatt olvashatsz, és remélem hamarosan ide is felkerülnek.

A legfrissebb hírek itt!

Paprikás krumpli recept – paprikás krumpli kolbásszal

A receptben megadott mennyiség, 1 kg krumpliból kb. 4 személyre elegendő.

  1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg, mosd meg és vágd kb. 2 cm-es kockákra a burgonyát, majd hagyd hideg vízben állni, hogy ne barnuljon meg. Vágd apróra a hagymát. Ha lehetséges, húzd le a kolbász héját, vágd hosszában ketté és utána kb. egy cm-es karikákra (illetve félkarikákra).

   A kolbász héja nagyon könnyen lehúzható, ha először forró víz alá tartod kb. 10 másodpercig (elég annyira meleg, ami a csapból jön), utána hideg víz alá 10 másodpercig. Még egy kör forró és hideg víz alatt, majd hosszában egy hegyes késsel metszd be a héját, és azonnal lehúzható.

Kockákra vágott krumpli
Vágd kockákra a krumplit

 

Apróra vágott vöröshagyma
Vágd apróra a hagymát

A legfrissebb hírek itt!

Szárazkolbász, lehúzott héjjal
Húzd le a kolbász héját

 

Szárazkolbász félkarikákra vágva
Vágd félkarikákra a kolbászt
  1. Egy közepes lábasban hevítsd fel a zsiradékot (gondolataimat a zsír-olaj témában lásd a recept alatt).
  2. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és időnként megkeverve enyhén fonnyaszd meg nagy lángon, kb. 3-4 perc alatt.
Hagyma pirítása
Fonnyaszd meg a hagymát a zsiradékon
  1. Add hozzá a kolbászt, és ezzel is pirítsd tovább nagy lángon, időnként megkeverve, szintén 3-4 percig. A kolbász engedje ki a zsírját, és kezdjen el enyhén pirulni.
Hagyma és kolbász pirítva
Add hozzá a kolbászt, és pirítsd együtt
  1. Ilyenkor adhatsz hozzá pirospaprikát. Ez részben ízlés kérdése, és részben attól is függ, mennyire paprikás a kolbász. A paprikás krumpli tökéletes lehet plusz pirospaprika nélkül, de ez a mennyiségű krumpli 1/2-1, de akár 1,5-2 teáskanál pirospaprikát is elbír. Ha úgy döntesz, hogy adsz hozzá, akkor előtte húzd le a tűzről, és úgy keverd el a zsiradékban a paprikát.
Paprikás krumpli alap
Ízlés szerint adj hozzá pirospaprikát
  1. Add hozzá a krumplit, víz nélkül.
  2. Keverd jól át az egészet, és szintén nagy lángon, néhányszor megkeverve főzd a saját zsírjában 3-4 percig. Sózd és borsozd ízlés szerint.
Paprikás krumpli készítése 8
Add hozzá a krumplit, pirítsd így is néhány percig
  1. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi a krumplit. Ez kb. 450-500 ml.

   Egy picivel több vízzel főzelékszerűbb lesz a paprikás krumpli – úgy is nagyon finom. Ahogy a lap tetején a nagy képen láthatod, ez elég száraz, lapos tányérban felszolgálható lett, ehhez pontosan 475 ml vizet adtam. Még egy dl, és inkább mélytányérba való. Ízlés kérdése, így is finom, úgy is finom.

Paprikás krumpli felöntve vízzel
Öntsd fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi
  1. Még mindig nagy lángon forrald fel. Ha forr, vedd közepesre a lángot, de folyamatosan rotyogjon.
  2. Főzd kb. 15-20 percig, időnként megkeverve. A paprikás krumpli akkor jó, ha már puha a krumpli, és elkezd szétesni, a szélei lekerekedni, amikor kevered. Ilyenkor még főzd 5 percig, és ahogy kevered, a krumpli fogja saját magát besűríteni.
Kész paprikás krumpli lábasban
A jó paprikás krumpli besűríti önmagát
 1. Tálald azonnal, friss kenyérrel. Illik hozzá még tejföl vagy pl. ecetes saláták, különösen a tejfölös uborkasaláta.

A legfrissebb hírek itt!

Különböző paprikás krumpli típusok

A paprikás krumplinak nagyon sok változata létezik.

Lehet “csak” krumpliból készíteni, bármilyen hús vagy egyéb betét nélkül. Ilyenkor a fűszerezés fontos, hiszen semmilyen más hozzávaló nem fogja ízesíteni a paprikás krumplit.

Talán a leggyakoribb a kolbászos paprikás krumpli, és az ízek gazdagsága miatt akár a legfinomabbnak is nevezhető – ez a recept is ezt mutatja be.

De emellett nagyon sokszor készítik a paprikás krumplit pl. virslivel, vagy hús nélküli változatban galuskával vagy akár tarhonyával is.

A paprikás krumpli a fentieken túl ízesíthető még babérlevéllel vagy köménymaggal. Mivel a jó szárazkolbászban van köménymag, ezért általában nem kell bele pluszban.

Az igazán jó paprikás krumpli titka

Mivel a paprikás krumpli egy rendkívül egyszerű étel, ezért a titka nem is annyira magában a főzésében rejlik – láthatod a receptből, hogy azt szinte nem lehet elrontani – hanem a felhasznált hozzávalókban. Néhány tipp, hogy igazán jól sikerüljön a paprikás krumpli:

 • A kolbász minősége. Lényegében a kolbász az, ami a kolbászos paprikás krumplinak az igazi ízét megadja. Ezért nagyon sok múlik azon, hogy milyen kolbászt veszel. Próbálj meg jobb minőségű, hagyományosan érlelt szárazkolbászt használni.
 • A kolbász mennyisége. Ez sokszor anyagi kérdés, és a paprikás krumpli jó lehet akár feleennyi kolbásszal is. De itt is azt tudom mondani, hogy igazán ízletes akkor lesz, ha nem csak mutatóba akad benne kolbász.
 • Zsír. Külön ízt ad a paprikás krumplinak, ha nem olajat, hanem jobbfajta zsírt használsz. Erre kiváló a kacsa- vagy libazsír. Hidd el, érezni lehet majd a különbséget, pozitív értelemben!
 • A krumpli fajtája. Csak az a fontos, hogy olyan krumplit használj, ami szétfő. A nem szétfövő krumpli ugyanis nem fogja besűríteni a paprikás krumplit, ehelyett paprikás krumplileves lesz, ami nem annyira kívánatos. A jó hír, hogy a Magyarországon általában árult krumpli ilyen.
 • A túlfőzés. Általában semmilyen ételnél nem jó, ha túlfőzik, szétfőzik. A paprikás krumpli az egyik kivétel. Éppen attól lesz olyan finom, hogy a szétfövő burgonyát még az után is 5 percig főzöd nagy lángon, hogy megfőtt. Így fogja besűríteni magát, és a szaft semmi máshoz hasonlítható nem lesz, pedig egy rendkívül egyszerű ételről van szó.

Jó étvágyat!

Forrás

Hirmagazin.eu